Araç Kiralamada Vergi Avantajı ve Muhasebe Kayıtları (2025 Güncel Bilgiler)
Araç kiralama ulaşım ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurken sunduğu mali avantajlarla öne çıkıyor. Özellikle işletmeler için vergi yükümlülükleri ve muhasebe kayıtları açısından cazip bir seçenek olarak değerlendiriliyor. Peki, araç kiralamanın sağladığı vergi avantajları nelerdir ve muhasebe kayıtlarında nelere dikkat edilmesi gerekir? Bu sorulara ilişkin detayları öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Araç Kiralamanın Vergi Açısından Avantajları

Araç kiralama şehir içi ve şehir dışı ulaşımı sağlamak amacıyla bireylerin ve işletmelerin tercih ettiği yöntemler arasında yer alır. Bu hizmet, ihtiyaca uygun ulaşım planlama imkânı sunarken aynı zamanda vergisel avantajlarıyla öne çıkar. Özellikle işletmelere maliyet optimizasyonu yapabilme imkânı sunan araç kiralama hizmetinin vergi açısından avantajları şu şekildedir:
-
Kira Bedelinin İndirim Yapılabilmesi: Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinde gelir unsurlarının tespitinin yapılabilmesi amacıyla işletmenin indirim konusu yapabileceği giderler yer alır. Buna göre ticari işletmelerin kiraladıkları araçlara ilişkin kira bedeli indirim konusu yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, işletmelerin kiralama yoluyla edindikleri her bir binek araç için aylık kira bedelinin kanuni sınırı aşmamasıdır. Bu sınır 2025 yılı için 37.000₺ olarak belirlenmiştir.
-
KDV İndirimi: Araç satın alımında KDV miktarı araç maliyetine eklenir ve bu miktarın indirim konusu yapılabilmesi mümkün değildir. Kiralama işlemindeyse KDV miktarı gider olarak gösterilebilir. Böylece araç kiralama faturasında gösterilen KDV, şirketin ödeyeceği KDV miktarından düşülür. Burada da kanunen belirlenen sınırın aşılmaması gerekir.
-
MTV Muafiyeti: Araç kiralamanın vergi açısından avantajlarından biri de motorlu taşıtlar vergisi (MTV) muafiyeti sağlamasıdır. Kiralama işleminde genel olarak MTV, kira bedeline dâhil edilir. Bu durum MTV miktarının gider kabul edilmesine ve bu miktarın vergiden düşülmesine olanak tanır.
-
Gider Olarak Vergiden Düşme İmkânı: Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinde kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir. Bu kapsama amortisman bedeli dâhil edilmemiş ve bakım, onarım ve akaryakıt gibi kalemlerin gider olarak kaydedilebileceği düzenlenmiştir. Binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70'inin gelir ve kurumlar vergisi açısından gider olarak indirim konusu yapılabileceğini belirtmek gerekir.
-
Amortisman Yükümlülüğün Olmaması: Satın alınan bir araca yönelik her yıl belli bir oranda amortisman (değer kaybı) belirlenir. İkinci el olarak satış aşamasına geçildiğinde satış değeriyle defter değeri arasında fark oluşabilir ve vergilendirme buna göre yapılır. Ancak araç kiralamada araçların işletme mülkiyetinde olmaması amortisman ve defter değeri kayıtları tutulmamasını sağlar. Böylece işletme için herhangi bir vergi yükümlülüğü doğmaz. İşletme yalnızca ödediği kira bedelini gider olarak gösterebilme imkânına sahiptir.
-
Vergi Takibi Kolaylığı: Şirketlerin satın aldıkları araçlara ait vergi yükümlülüklerini düzenli olarak takip etmesi ve bu yükümlülükleri zamanında yerine getirmesi gerekir. Ancak araç kiralama hizmeti, vergi takibini de içerdiğinden vergisel yükümlülüklerin kolayca yerine getirilmesini sağlar. Örneğin araç kiralamada ÖTV'nin araç bedeline eklenerek (ÖTV araç kiralama şirketi tarafından ödendiğinden ve tüm maliyetler kiralama bedeline eklendiğinden) peşin olarak ödenmesi vergi takibini kolaylaştırır.
Elektrikli araba teşvikleri hakkında detaylı bilgi almak ve 2025 yılına ait güncel bilgileri öğrenmek isterseniz "Türkiye’de Elektrikli Araba Teşvikleri ve Vergi Avantajları" yazımıza bakabilirsiniz.
Araç Kiralama İşlemlerinde KDV Uygulamaları
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinde ticari işletmelerin safi kazancının tespit edilmesi için bazı giderlerin indirilebileceği kabul edilir. Buna göre daha önce de belirttiğimiz gibi binek otomobillerin kiralanmasında 37.000₺'na kadar olan kısmı gider olarak sayılabilir. Bu miktarın üzerinde kalan kısım kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) olarak adlandırılır.
Araç kiralama KDV oranı araç kiralama bedelinin %20’sine karşılık gelir. Araç kiralama hizmetini alan işletmeler için KDV’yi indirim konusu yapabilme imkânı bulunur. Belirlenen miktarın üzerindeki bedelin gider olarak gösterilmesi mümkün değildir ve bu sınırı aşan miktarın KDV’sinde indirim uygulanmaz. Araç kiralama işlemlerinde KDV uygulamaları örnek üzerinden şu şekilde açıklanabilir:
Aracın aylık kira bedelinin 47.000₺ olduğu varsayımında;
-
Gider olarak yazılabilecek tutar 37.000₺,
-
Kanunen kabul edilmeyen tutar (KKEG) 10.000₺,
-
İndirim yapılmayacak KDV miktarıysa 10.000 x %20 = 2.000₺ şeklinde hesaplanabilir.
Bu hesaplamalar doğrultusunda KKEG miktarı olan 10.000₺ üzerinden hesaplanan KDV’nin karşılığının indirime dâhil edilmediğini belirtmek gerekir.
2025 Yılı İçin Araç Kiralama Gider Kısıtlamaları

Vergi indirimden yararlanmak için araç kiralama işlemlerinde gider kısıtlamaları bulunur. Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. ve 68. maddeleri, kiralık araç giderleri hakkında indirim yapılabilecek kalemleri ve sınırları düzenler. Buna göre;
-
Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 37.000₺'na kadar olan kısmı,
-
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin en fazla %70’i indirilebilir.
2025 yılı için araç kiralama vergi avantajlarından faydalanmak için kanunda belirtilen sınırın aşılmaması önem arz eder. Belirlenen tutarı aşan kısım KKEG olarak değerlendirilerek indirim kapsamına dâhil edilmez.
Araç Kiralama Sözleşmelerinde Damga Vergisi
Damga vergisi, resmî belgelerin ve sözleşmelerin düzenlenmesinden kaynaklanan ve genellikle bindelik oranlarla hesaplanan bir vergi çeşididir. Araç kiralama sözleşmelerinde de uygulanan bu vergi, kira konusu araca yönelik sözleşmenin ve ilgili belgelerin düzenlenme veya tescil edilmesi esnasında ödenir. Araç kiralama işlemlerinde damga vergisine ilişkin oran Damga Vergisi Kanunu'nun (1) sayılı tablo ekinde yer alır. Buna göre kira sözleşmelerinde oran binde 1,89'dur.
Muhasebe Kayıtlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç kiralamada vergi avantajlarından yararlanabilmek ve yükümlülükleri eksiksiz yerine getirilebilmek için birkaç önemli adıma dikkat edilmesi gerekir:
-
Araç kiralama işlemlerine ait tüm faturalar, belgeler ve sözleşmeler eksiksiz şekilde düzenlenmeli ve muhasebe kayıtlarında yer almalıdır.
-
Vergi beyannamelerinin kolay bir şekilde hazırlanabilmesi için kira bedeli ve KDV tutarlarının ayrı hesaplarda takip edilmesi yolu tercih edilebilir.
-
2025 yılında kiralama yoluyla edinilen araçların aylık kira giderlerinin kanunda belirtilen kısmı gider gösterilerek vergi matrahından düşülebilir. Bunun yanı sıra kiralanan araçların bakım, onarım ve yakıt masraflarındaki sınırın %70 olduğunu belirtmek gerekir. Geri kalan yüzde 30’luk kısımsa kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) olarak muhasebe kayıtlarına işlenir.
-
Araç kiralama muhasebe kaydı, genel muhasebe ve maliyet muhasebesi arasında bağlantıyı sağlayan 700’lü hesaplar üzerinden takip edilebilir. Elde edilen kira geliriyse 600’lü hesaplara kaydedilerek muhasebe kaydı yapılır.
-
Gelir Vergisi Kanunu'nun madde 40/5 düzenlemesi, taşıt giderinin işletmenin kazancından düşülebileceğini içerir. Araç kiralama faturasında KDV tevkifatı, kesinti yapılabileceği anlamına gelir. Kira sözleşmelerinde hizmet, şoför ve kiralama olarak ücretlendirilebilir. Bu durumda kiralama için 5/10 oranında, şoför hizmetineyse 9/10 oranında tevkifat uygulanır.
Siz de kurumsal veya bireysel araç kiralama işlemlerinizi yeni nesil teknolojiyi yansıtan elektrikli araçlarla gerçekleştirmek istiyorsanız Voltify'dan elektrikli arabanızı kiralayabilirsiniz. Voltify olarak size birçok markanın elektrikli araç modellerini sunuyoruz. Kendinize/şirketinize uygun elektrikli araca anında ulaşabilir, 3-12 aylık abonelik modelleriyle elektrikli araçları deneyimleme imkânına sahip olabilirsiniz. En yeni teknolojik donanımlara sahip elektrikli araç seçeneklerini vergi avantajlarından yararlanarak kiralamak için vakit kaybetmeden araç seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz.