if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) {
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
window.dataLayer.push({
'event': 'kurumsal_teklif_button_click'
});
}
Elektrikli Araç Kontrol Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar?
Elektrikli araç kontrol sistemi aracın içerisinde yer alan temel bir beyin olarak adlandırılabilir.
Elektrikli araçlar çevre dostu ve ekonomik olmalarıyla büyük bir ilgi görünüyor ancak onları cazip kılan özellikler bunlarla sınırlı değil. Sağladıkları
yenilikçi kontrol sistemleri de oldukça ilgi çekici! Bir aracın beyni sayılabilecek bu sistemler, enerji verimliliğini optimize etmekten sürüş güvenliğini artırmaya kadar son derece geniş bir yelpazede işlev görüyor.
Elektrikli araç kontrol sistemlerinin sunduğu benzersiz özellikler ulaşımın geleceğini adım adım şekillendiriyor. Gelin; kontrol sistemi olarak adlandırılan yönetici panel nedir ve ne işe yarar, bir göz atalım.
Elektrikli Araç Kontrol Sistemi Bileşenleri Nelerdir?
Elektrikli araç kontrol sistemi aracın içerisinde yer alan temel bir
beyin olarak adlandırılabilir. Araç kontrol sistemi, aracı doğru bir şekilde çalıştırmak için kendi içerisinde bazı alt sistemler barındırır. Bu sistemler sayesinde
arabanın bataryası,
motoru,
şarj sistemi ve
fren sistemi gibi farklı bileşenleri sorunsuz bir şekilde yönetilmektedir.
Batarya Yönetim Sistemi
Elektrikli araçların en önemli parçalarından biri batarya sistemleridir.
Batarya elektrikli aracın tüm sistemlerinin çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlar. Bu nedenle batarya sisteminin düzgün çalışması elektrikli araç için çok önemlidir.
Batarya yönetim sistemi elektrikli aracın bataryasını düzenli olarak izler ve oradan gelen verileri kontrol eder. Bataryanın
sıcaklığı,
voltajı ve akımı gibi önemli parametreleri takip eder. Bu sayede hem bataryanın birtakım problemler nedeniyle arızalanmasını önler hem verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Motor Kontrol Ünitesi
Elektrikli araç üzerinde bir adet indüksiyon motoru bulunur. Bu motor
anlık tork üretebilme kapasitesine sahiptir. Her ne kadar içten yanmalı araçlar gibi sık bakım gerektirmese de düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu görev de
motor kontrol ünitesi tarafından gerçekleştirilir. Bu sistem elektrikli aracın motorunun hızını, torkunu, gücünü ve performans verilerini düzenli olarak takip eder ve yönetir.
Şarj Kontrol Ünitesi
Elektrikli araçlar sahip oldukları enerjiyi bataryasından, batarya ise enerjiyi şarj sisteminden alır. Şarj ünitesine bağlanan elektrikli araç bu sayede kolayca bataryasını doldurarak yola devam eder. Şarj esnasında araca gelen elektriğin akımı ve voltajı da şarj kontrol ünitesi tarafından yönetilir.
Rejeneratif Fren Sistemi
Fren yapınca ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Böylelikle arabanın bataryasına fazladan
menzil eklenmiş olur.
Rejeneratif fren sistemi de bu enerji yönetimini ve verimliliğini gerçekleştirir. Rejeneratif fren sistemi sayesinde elektrikli araçlar şehir içi menzillerini hissedilir şekilde uzatabilir.
Güç Dönüştürücüleri
Güç dönüştürücü, elektrikli araçlarda
alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) arasındaki dönüşümü sağlayan sistemdir. Günümüz şebekelerinde
AC akım kullanılır. Fakat bataryalarda DC akım depolanabilir. Bu nedenle elektrikli arabaların içerisinde bir adet
AC/DC dönüştürücü bulunur. Bu dönüştürücü öncelikle şarj esnasında gelen elektriği AC'den DC'ye dönüştürür. Daha sonra arabanın hareketi için bataryada bulunan
DC akımı elektrikli motorun kullanabilmesi için AC akıma çevirir.
Sürüş Kontrol Sistemleri
Araç kontrol sistemleri arabanın seyri esnasında güvenliği sağlamak adına gaz ve freni kontrol edebilen, sürüş modlarını ayarlayan ve sürüş performansı üzerinde etkili olan sistemdir.
Güvenlik Sistemleri
Güvenlik sistemleri
yolcuların güvenliğini en üst düzeyde tutmak için araç üreticileri tarafından geliştirilen ABS sistemi, hava yastıkları ve ESP gibi savurma önleyici sistemleri kapsar. Bu sayede araba olası kazalardan en az hasarla veya hasar almadan kurtulabilir.
Elektrikli Araç Kontrol Sistemi Ne İşe Yarar ve Önemi Nedir?
Elektrikli araç kontrol sistemi arabanın farklı bileşenlerini anlık olarak izleyerek sistemin sorunsuz bir şekilde yönetilmesini sağlar. Oldukça karmaşık olarak
araç kontrol sistemleri enerji verimliliği, araç güvenliği ve performans gibi konuları ele alır. Her bir sistem üzerinde farklı faydaları vardır.
- Yüksek performanslı bir batarya yönetimi sağlar: Elektrikli araçların batarya yönetim sistemleri bataryanın sağlığını izler, hücreler arasındaki dengeye bakarak şarj durumunu yönetir. Aşırı şarj veya deşarj olmasını engelleyerek pilin ömrünü korur. Aynı zamanda verimliliğine de pozitif yönde katkı sunar.
- Motor kontrolünü yapar: Sürücünün hareketlerini ve tepkilerini ölçer, isteklerini de göz önünde bulundurarak motor performansını optimum seviyede çalıştırır. Böylelikle güç kaybı yaşamadan verimlilik almanızı sağlar.
- Şarj yönetimini gerçekleştirir: Arabanın bağlandığı harici şarj istasyonlarıyla bağlantı kurar ve şarj kontrol sistemini takip ederek gerekli gördüğü anlarda şarjı alır veya keser. Batarya güvenliği ve sağlığı açısından önemlidir.
- Enerji geri kazanımını sağlar: Rejeneratif frenleme sistemini kontrol ederek enerji geri kazanımı oluşmasını sağlar. Böylelikle enerji kaybını en aza indirir ve aracın verimliliğini arttırır.
- Güç dönüştürücüleri yönetir: Güç dönüştürücüsünün yönetimini gerçekleştirir ve gerekli olduğunda güç dönüştürücü bileşenini devre dışı bırakarak direkt DC akım elektriğinin bataryaya ulaşmasını sağlar.
Elektronik kontrol sistemi arabanın verimliliğini arttırırken sürücüyle araba arasında da iletişim kurulmasını sağlar. Gerekli bilgileri anlık olarak sürücüye aktarır. Bu sistemlerin gelişmesi ve yenilenmesi arabanın verimliliğine katkı sağladığı gibi sürdürülebilir bir
ulaşım için de önemlidir. Elektronik kontrol sistemleri dört farklı sensörden veri alır.
- Motor hız sensörü: Motorun hızını kontrol etmek için kullanılır.
- Akü voltaj sensörü: Bataryadaki enerji miktarını ölçmek için kullanılır.
- Gaz kelebeği konum sensörü: Gaz pedalının konumunu ölçer.
- Fren durumu: Aracın fren durumu hakkında bilgi verir.
Elektrikli araç kontrol sistemi bütün bu verileri alır ve dâhilî mikro işlemcisinde düzenli olarak analiz eder. Bu analizler sonrasında komutlar geliştirir.
Elektrikli araçlar elektronik donanım açısından gelişmiş materyallerle dolu verimli çalışan araçlardır.
Geleneksel içten yanmalı araçlara göre çok daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptir. Bu sayede daha düşük enerji kapasiteleriyle çalışabilir. Verimli çalışması için üreticiler tarafından düzenli olarak donanım ve yazılım güncellemeleri gerçekleştirilmektedir. Elektronik kontrol sistemleri ve diğer bileşenlerin yazılımları sürekli olarak yenilenir. Siz de elektrikli araç dünyasının sunduğu bu gelişmiş özelliklerden faydalanmak için
Voltify’ın geniş araç portföyünden dilediğiniz
elektrikli aracı hemen kendinize veya şirket filonuza uygun şartlarda kolaylıkla kiralayabilirsiniz. Her gün daha da gelişen bu araçları satın alma ve sahip olmanın getirdiği maliyetlere katlanmadan avantajlı fiyatlarla elektrikli aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.