if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ 'event': 'kurumsal_teklif_button_click' }); }
Güvenli Sürüşte Teknolojinin Rolü: Araç Şerit Takip Sistemi Nedir? | Voltify

Güvenli Sürüşte Teknolojinin Rolü: Araç Şerit Takip Sistemi Nedir?


Günümüz otomobilleri atalarından çok daha farklı bir hâl aldı. Bu araçlar artık sadece mekanik parçalardan oluşan bir ulaşım yöntemi değil, elektronik devrelerle donatılmış âdeta yarı akıllı bir cihaz olarak adlandırılabilir. Birçok güvenlik önlemi ve sürüş destek sistemini bünyesinde barındıran otomobiller, sürücülerin araç kullanırken daha az yorulmasını sağlarken dikkat dağınıklığı nedeniyle oluşabilecek kazaların da önüne geçmeyi amaçlıyor. Sahip oldukları şerit takip sistemi gibi gelişmiş yazılımlar ve üstün donanımlarıyla ön plana çıkan elektrikli otomobiller de bu sürüş destek sistemlerini en iyi şekilde uygulayan modeller arasında yer alıyor. Peki, şerit takip sistemi nedir ve nasıl çalışır?

Araç Şerit Takip Sistemi


Şerit Takip Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?


Şerit takip sistemleri arabanın iki yanında yer alan sensörler veya ön cam içerisinde yer alan kameralar vasıtasıyla konumunu anlık olarak belirleyen, şeritleri takip ederek aracın doğru şeritte kalmasını sağlayan bir teknoloji. Şerit takip sisteminin kısaltması, LKAS veya LDWS olarak kullanılır. İngilizce şerit takip sistemi, lane keeping assist system (LKAS) ya da lane departure warning system (LDWS) olduğu için bu kısaltmalar tercih edilir.

Şerit takip sistemleri, sürücülerin araba kullanırken faydalanabileceği en önemli teknolojilerdendir. Çünkü sistem; hatalı şerit değiştirme, şerit ihlali, sürücü yorgunluğu veya odak kaybı nedeniyle şeritten ayrılma gibi olası aksaklıkların önüne geçmeyi amaçlar. Özellikle kalabalık şehir trafiğinde aracın farklı noktalarını sürekli kontrol etmek zorunda kalan sürücülerin şerit içerisinde gezinmesine engel olur. Böylelikle irili ufaklı birçok kazanın kolay bir şekilde önüne geçer.

Şerit Takip Sistemi Nasıl Çalışır?


Şerit takip sistemleri basit bir mantıkla çalışan anlaşılır teknolojilerdir. Genellikle arabaların içerisinde yer alan dikiz aynasının üzerinde veya ön camın iç tarafında bir adet kamera bulunur. Bu kamera farklı sensörlerden de destek alarak aracın konumunu ve şeritlerin yerini belirler. Buradan gelen verilerle araç kontrol sistemi düzenli olarak aracın konumu hakkında hesaplama yapar. Eğer aracın kendi yolundan çıkmaya başladığını ve şeridin dışına taştığını tespit ederse direksiyonu titreterek, görsel veya sesli uyarılar yaparak şoförü bilgilendirir. Bazı sistemlerse aracı şeride geri döndürmek veya hızı yavaşlatmak için fren yapmak gibi reaksiyonlarda bulunabilir.

Kimi araçlarda ise daha gelişmiş sistemler bulunabilir. Bu gibi durumlarda araç sadece uyarı yapmakla kalmaz, aracı tekrardan şerit içerisindeki konuma yerleştirir. Şerit takip sisteminin çalışma şekli arabadan arabaya fark edebilir fakat çalışma mantığı aynıdır.

Şerit Takip Sisteminin Avantajları Nelerdir?


Sürücünün şeritten çıkması hâlinde onu uyaran bu sistemin avantajlarından bazılarına kısaca değinelim:



Şerit Takip Sistemi Sonradan Takılır Mı?


Şerit Takip Sistemi Sonradan Takılır Mı


"Şerit takip sistemi hangi araçlarda var?" diye merak edebilirsiniz. Bu sistem birçok yeni nesil otomobilde standart bir donanım hâline geldi ve geliştirilerek âdeta bir sürüş asistanı hâlini aldı. Sürüş kolaylığı ve güvenlik açısından önemli olan şerit takip sistemi, bu özelliğe sahip olmayan araçlara eklenebilir.

Fakat böyle bir sistemin kurulabilmesi için özel bir yazılım, donanım ekipmanları ve profesyonel bir tesisat kurulumu gerekir. Çünkü sonradan takılan sistemlerde uyum problemi yaşamamak adına sistemi arabaya entegre ederken dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle olası tehlikeleri bertaraf etmek adına kurulum sırasında uzman ekiplerden yardım almak önemlidir. Eğer aracınızın garantisi devam ediyorsa garanti sürecinde problem yaşamamak için şerit takip sistemi takılmadan önce yetkili servisle görüşmek faydalı olabilir.

Aracınıza şerit takip sistemini taktırmak istiyorsanız yetkili firmalar tarafından üretilmiş ürünleri veya üçüncü parti şirketlerin tasarladığı şerit takip sistemi kitlerini tercih edebilirsiniz. Bu ürünlerde ön cama yerleştirilen bir kamera ve aracın altında yer alan şerit izleme sensörleri bulunur. Kullandığınız arabanın elektronik sistemine entegre edilir ve sürücünün şeritten çıkması durumunda uyarı verir. Şerit takip sistemlerinin montaj sonrasında kalibre edilmesi gerekir. Bu işlem genellikle uzman ekipler tarafından gerçekleştirilir.

Şerit Takip Sistemi Nasıl Kapatılır?


Sürücüler istediği an şerit takip sistemini devre dışı bırakabilir veya tekrar açabilir. Bunun için genellikle direksiyon yanında veya üzerinde bir buton bulunur. Kimi araçlarda ise arabanın menüsü üzerinden şerit takip sistemlerini kapatmak mümkündür. Ancak bu sistem birçok kazanın da önüne geçtiği için gereksiz yere kapatılmamalıdır.

Şerit takip sistemleri genellikle yoğun virajlı yollarda, sisli veya aşırı yağmurlu havalarda kapatılır. Bu gibi durumlarda bile şerit takip sistemi kısa süreli kapatılmalı ve geçici durum sona erdiğinde tekrar açılmalıdır. Böylelikle sürüş güvenliği yeniden sağlanmış olur.

Bunun yanı sıra şerit takip sistemleri otomatik olarak kendisini de kapatabilir. Bu durum genellikle şerit değiştirileceği anlarda gerçekleşir. Sinyal verilip şerit değiştirildikten sonra sistem tekrar devreye girer.

Araç şerit takip sistemi gibi birçok farklı sürüş asistanı, elektrikli araçların olmazsa olmaz özellikleri arasındadır. Çünkü elektrikli araçlar; geniş açı sunan kameraları, anlık veri alan sensörleri, sürekli çalışan yazılım sistemleriyle sürücülerin güvenliğini ve konforunu en üst düzeyde tutmaya çalışır. Eğer siz de elektrikli araç dünyasına adım atarak çok daha güvenli, konforlu ve çevre dostu sürüşün tadını çıkarmak isterseniz hemen iletişim formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Onlarca farklı elektrikli araç arasından beğendiğiniz modeli dilediğiniz süre için avantajlı fiyatlarla kiralayabilir, elektrikli araçların teknoloji dolu dünyasına adım atabilirsiniz.