if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ 'event': 'kurumsal_teklif_button_click' }); }
Elektrikli Araç Bakımı Ne Sıklıkla ve Nasıl Yapılır? | Voltify

Elektrikli Araç Bakımı Ne Sıklıkla ve Nasıl Yapılır?


Elektrikli araçlara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Gelişmiş teknolojisiyle ilgi gören bu araçlar, bakım ihtiyacının az olmasıyla da ön plana çıkıyor. Çünkü bir elektrikli araçta geleneksel içten yanmalı motora sahip araca göre 2000 adet daha az parça bulunuyor. Bu nedenle de araçların hem arıza yapma ihtimalleri daha düşük hem bakım aralıkları çok daha geniş oluyor. "Bir elektrikli araç ne sıklıkla bakıma girer?" "Bakım esnasında neler yapılır?" ve "Elektrikli araç bakımı nasıl yapılır?" diye merak ediyorsanız detayları bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Geleneksel Araçlara Göre Elektrikli Araçlar


Elektrikli Araç Bakımı Ne Sıklıkla Yapılır?


Elektrikli araçların basit elektrik motoru ve tek dişliye sahip şanzımanı, onun sorunsuz şekilde hareket etmesini sağlar. Bu araçlar, içten yanmalı araçlara nazaran daha az hareketli parçaya sahip olduğundan daha az bakıma ihtiyaç duyar. Ancak yine de bozulan elektrikli araçların tamiri çok daha masraflı ve zahmetli olacağı için arızalanmalarını beklemeden, düzenli aralıklarla bakımının yapılması gerekir. Elektrikli araçların bakım ihtiyacı, beş yılı bulabilir. Eğer araçların ilk periyodik bakımı yapılacaksa üreticiler genellikle bu bakımı 30 bin km'den sonra yaptırmanızı tavsiye eder.

Ayrıca üreticiler, elektrikli araçların batarya ömrü ve performansını korumak adına yaklaşık 2000 şarj döngüsünden sonra elektrikli araç pillerinin komponentlerinin değiştirilmesini önerir. Aynı şekilde aracın menzil mesafesinin korunması ve daha az enerji tüketmesi adına filtre, lastik ve fren hidroliği gibi parçalarının da düzenli olarak kontrolden geçirilmesi gerekir.

Elektrikli Araç Bakımının Önemi ve Avantajları


Periyodik bakımın aksatılmaması, araçların verimli bir şekilde çalışması adına önemlidir. Düzenli olarak yapılan bakımlar sayesinde araç uzun yıllar kullanılsa dahi performans düşüklüğü yaşamadan sorunsuz bir şekilde çalışabilir.

Elektrikli Aracın Batarya Sağlığı ve Performansının Korunması


Batarya, direkt olarak arabanın motor performansı ve menzili üzerinde etkilidir. Bu ürünler kompakt bir yapıya sahiptir ve dışarıdan müdahaleye kapalıdır. Sadece elektrikli araç bakım sertifikasına sahip olan firmalar batarya bakımını yapabilir.

Kullanıcı ise batarya performansını korumak için bazı noktalara dikkat etmelidir:


Bu küçük ayrıntılara dikkat ettiğiniz sürece aracınızın bataryasını yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Böylece sürüş menzilini koruyabilir, uzun vadede önemli miktarda tasarruf edebilirsiniz.

Elektrikli Motor ve Güç Aktarma Organları Bakımı


Araçlar birçok yükü taşıyor, yağmur ve güneş gibi olumsuz hava koşullarına maruz kalıyor, engebeli yollarda bizi dilediğimiz yere götürüyor. Bu zorlu koşullar da araçların yıpranmasına neden oluyor. Uzun aralıklarla yapılan ağır bakımlar hem araçların performansını korumaya hem güvenli bir sürüş deneyimi yaşamaya yardım ediyor.

Bir elektrikli araç ilk kez ağır bakıma girecekse öncelikle motor performansı detaylı olarak ölçülür. Motorun hareketli parçası olan rotor, rulmanlar ve fan gibi önemli bileşenlerin çalışma durumu da kontrol edilir. Eğer ihtiyaç varsa bu parçalar kolayca değiştirilir. Ancak bu değişim nadiren gerçekleştirilir.

Elektrikli araçlarda şanzıman bulunmadığı için böyle bir bakıma gerek olmaz. Bu da bakım ihtiyacında ve maliyetinde önemli bir düşüş demektir.

Elektrikli Araba Bakımı Nasıl Yapılır? Temel İpuçları


Elektrikli Araç Bakımı Temel İpuçları


Aracınızın performansını korumak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

Gelin, bunlara kısaca değinelim:

Şarj Bağlantı Noktalarının Temizliği ve Bakımı


Elektrikli araçların şarj mekanizması, aracın ihtiyacı olan enerjiyi sağladığı için hayati önem taşır. Buraların düzenli olarak temizlenmesi ve bakımlarının takip edilmesi, aracın batarya performansı ve ömrü üzerinde etkili olacaktır.

Şarj bağlantı noktalarının bakımında şunlara dikkat edebilirsiniz:


Lastik ve Fren Kontrolleri


Lastik ve fren sistemini düzenli olarak kontrol etmek sadece araç bakımı değil, güvenlik açısından da çok önemlidir. Fren diskleri, pabuçları veya balataları zamanla aşınabilir ve değiştirilmeleri gerekebilir. Aynı zamanda fren sisteminde yağ kaçağı olmadığına da dikkat etmek gerekir.

Elektrikli araçların lastikleri, menzili ve enerji tüketimini etkiler. Bu nedenle lastiklerin de düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Lastiklerin doğru basınçta olması enerji verimliliğini artırmakla kalmaz, lastiklerin ömrünü de uzatır. Ayrıca aşınmış veya hasar görmüş lastikler güvenlik açısından da tehlike yaratabilir. Bu nedenle lastik basıncını ayda bir, aşınma ve hasar seviyesini altı ayda bir, rotasyon ayarlarını ise her 10 bin kilometrede bir kontrol ettirmek gerekir.

Soğutma Sistemleri İçin Periyodik Bakım


Elektrikli araçların bataryaları yüksek ısıya maruz kaldığında performans kaybeder, böylece bataryaların ömrü kısalır. Bu nedenle elektrikli arabalarda soğutma sistemleri çok önemlidir. Soğutma sistemlerinin bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.

Elektrikli Araç İçi Filtre Değişimleri


Elektrikli araçların motorlarında herhangi bir filtre bulunmaz. Bu araçlarda genellikle hava ve polen filtresi gibi parçalar yer alır. Bu filtreler aracı her kullandığınızda çalıştığı için düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyar. Filtre bakım süresi ise yaşadığınız bölgeye, aracınızın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir.

Elektrikli Araç Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Özel Noktalar


Elektrikli araçlar geleneksel modellere göre farklı bir sistemle çalışır. Bu araçların çalışması için gerek duyulan yazılımların düzenli olarak güncellenmesi gerekir.

Elektrikli Araç Yazılım Güncellemeleri


Güncel olmayan yazılımlar nedeniyle araçlarda batarya performansının düşmesi gibi küçük problemler görülebilir. Elektrikli araç güvenlik sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için de yazılımlarının sürekli güncellenmesi ve yazılım açıklarının kapatılması gerekir.

Önceden bu yazılım güncellemesi için yetkili servislere gitmek gerekiyordu ancak artık birçok üretici firma, yazılım desteği için araçlara OTA desteği ekliyor. Bu sayede internet erişimi olduğu sürece arabanız park hâlindeyken bile yazılımını güncelleyebilir ve size en iyi performansı sunabilir.

Elektrikli araçlar günden güne gelişerek hem hayatı kolaylaştırıyor hem çevreye duyarlı bir seçenek olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca uzun süre bakıma ihtiyaç duymuyor olması ve düşük bakım maliyetleri de kullanıcıları cezbediyor. Siz de elektrikli araç dünyasına geçmeyi düşünüyor ancak her geçen gün yenilenen teknoloji nedeniyle araç satın almayı istemiyorsanız kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Hemen Voltify'a gelerek onlarca elektrikli araç seçenekleri arasından tercih yapabilir, dilediğiniz aracı avantajlı fiyatlarla kiralayabilirsiniz.