Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj mı, Yavaş Şarj mı Daha Avantajlı?
Elektrikli araçların şarj altyapısı ve şarj süresi kullanıcıların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunan hızlı ve yavaş şarj seçeneklerinden hangisinin daha makul olduğunu belirlemek için çeşitli faktörleri göz önüne almak gerekiyor. Yazımızda hızlı şarj ve yavaş şarj sistemlerini detaylı şekilde inceledik, avantajlarını ve dezavantajlarını ele aldık.
Hızlı Şarj: Zaman Kazandıran Teknolojinin Gücü

Elektrikli aracın batarya dolumu esnasında zaman tasarrufu sağlayan hızlı şarj, DC veya seviye 3 şarj olarak da bilinir. Elektrikli araçları hızlı şarj özelliği sayesinde son derece hızlı şarj etmek mümkün. DC şarj cihazları alternatif akımı doğru akıma çeviren fonksiyonel cihazlardır. Öyle ki araç bataryası seviye 3 şarj cihazı kullanılarak 20-30 dakika gibi kısa bir sürede belirli bir doluluğa ulaşabilir. Ancak şarj süresinin ve doluluk oranının araçların batarya kapasitesine göre değiştiğini göz ardı etmemek gerekir. Bu süre batarya kapasitesine bağlı olarak daha uzun veya kısa olabilir.
DC şarj cihazları trifaze elektrik enerjisini elektrikli araç bataryalarına uygun forma dönüştürür. Ana şebekeden aldıkları alternatif akıma sahip enerjiyi bünyesinde bulunan dönüştürücüleri kullanarak doğru akıma çevirir. Dönüşümü tamamlanan enerji, elektrikli araç bataryalarına yönlendirilir ve bataryada bulunan piller enerji depolamaya başlar. Böylece kullanıcıların şarj için bekleme süreleri kısalır. Her geçen gün geliştirilen DC şarj istasyonları kullanıcıların kendilerine daha fazla zaman ayırabilmelerini sağlar.
DC şarjın avantajları şu şekildedir:
-
Hızlı şarj istasyonlarının en önemli avantajı zaman tasarrufu sağlamalarıdır. DC şarj cihazlarının gücü 24 kW ile 300 kW arasında olabilir. Yüksek gücü olan şarj istasyonu araçların batarya dolum süresinin kısalmasını sağlar. Bu değer şarj istasyonunun bağlı bulunduğu şebeke gücüne göre belirlenir. Ana şebeke gücü ve dağıtıcı şalt grubunun sahip olduğu değerler şarj istasyonunun kapasitesini belirler.
-
Özellikle otobanlarda ve sık kullanılan güzergâhlarda hızlı şarj noktalarının yaygınlaşması, uzun mesafe seyahatlerinde kullanıcılar için büyük kolaylık sağlar. Kullanıcılar şarj için beklemek zorunda kalmadan kısa sürede ihtiyaçları olan enerjiyi sağlayabilir.
DC şarjın dezavantajları şu şekildedir:
-
Sık sık hızlı şarj kullanmak bataryanın ömrünü olumsuz etkileyebilir.
-
DC şarj istasyonlarının kurulumları zordur. Bu da DC şarj istasyonlarında şarj etme maliyetlerinin artmasına neden olur.
-
DC şarj istasyonlarında şarj ücretleri pahalıdır. 60 kWh'a kadar olan elektrikli araçlarda 1 kWh fiyatı ortalama 8₺ civarındadır. Bu fiyat şarj süresine ve istasyonun markasına göre değişiklik gösterebilir.
-
DC şarj istasyonlarında yüksek güvenlikli dönüştürücü bulunur. Bu sebeple şarj istasyonunun boyutları büyüktür. Bu da kurulum için gerekli olan alanın artmasına sebebiyet verir.
Yavaş Şarj: Tasarruf ve Batarya Sağlığı
Elektrikli araçlarda yavaş şarj uzun vadede batarya sağlığını destekleyen bir şarj yöntemidir. AC şarj, monofaze elektrik şebekesinden gelen alternatif akımın otomobil aküsüne uygun forma dönüştürerek kullanılmasını sağlar. Elektrikli araç bataryaları doğru akımla çalışır. Bu nedenle 220 Volt elektrik enerjisi dönüştürülerek kullanılır.
Geotab'ın 2020 yılında yaptığı araştırmada pil sağlığı söz konusu olduğunda DC şarjın AC şarja göre %0.1 oranında daha riskli olduğu görülür. Bu da uzun vadede pil sağlığı için yavaş şarjın daha avantajlı olduğunu gösterir. Ancak yapılan testlerin günlük kullanımlara oranla daha ağır seviyede olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Yani standart bir kullanıcı için bu risklerin ortaya çıkması son derece uzun bir süre almaktadır.
AC şarjın avantajları şu şekildedir:
-
AC şarj istasyonları evlerde, halka açık şarj istasyonlarında, iş yerlerinde veya hastanelerde bulunabilir. Ulaşılması son derece kolay olan AC şarj istasyonlarına şehrin birçok noktasında rastlamak mümkündür.
-
Elektrikli araç sahipleri taşınabilir şarj cihazlarından edinerek araçlarını dilediği noktada şarj edebilir. Özellikle evlerde kullanımıyla öne çıkan bu cihazlar, elektriğin ucuz olduğu saatlerde kullanılır. Böylece kullanıcılar zamandan tasarruf ederken şarj işlemini de daha uygun fiyatlarla halledebilir.
-
AC şarj istasyonları kullanmak uzun vadede aracın pil sağlığını olumlu etkiler.
AC şarjın dezavantajları şu şekildedir:
-
AC şarj istasyonlarında elektrikli araçlar ortalama 11 kWh ile 22 kWh'lık bir enerjiyle şarj edilir. Bu da 60 kWh batarya kapasitesi bulunan bir elektrikli aracın ortalama 5-6 saat aralığında şarj olmasını sağlar. Bu durum kullanıcıların şarj için uzun süre beklemesini gerektirir.
-
Eğer evde aracı şarj etmek için uygun bir alan yoksa veya şarj cihazına erişim kısıtlıysa aracın ihtiyaç anında şarj eksikliği nedeniyle kullanılamaması gibi bir risk söz konusudur.
Kullanım Alışkanlıklarına Göre Şarj Tercihi Nasıl Yapılır?

Elektrikli araç şarj aleti seçimi yapmadan önce kullanıcıların önceliklerini belirlemesi gerekir. Önceliği zaman olan kullanıcılar DC şarj seçeneğine yönelerek bekleme sürelerini fark edilebilir bir seviyede kısaltabilir. Fakat sürekli bu yönteme başvurulduğunda elektrikli aracın pil sağlığı olumsuz etkilenebilir. Önceliği şarj ücreti olan kullanıcılarsa AC şarjı tercih ederek hem pil sağlıklarını koruyabilir hem aracını uygun fiyatlarla şarj edebilir. Fakat bu seçeneği tercih eden kullanıcıların belirli bir süre şarj istasyonlarında beklemesi gerekir.
Sık sık uzun yolculuklara çıkan sürücüler için hızlı şarj istasyonları ideal seçenektir. Böylece batarya yolda kısa molalar vererek hızlıca doldurulabilir. Araç genellikle şehir içinde ve kısa mesafelerde kullanılıyorsa yavaş şarjla gece boyunca bataryayı şarj etmek iyi bir yöntemdir. Böylelikle uzun süreli beklemelerden kurtulmak mümkün olur.
Elektrikli araç kullanıcılarının şarj yöntemini seçerken kullanım alışkanlıklarına ve batarya sağlığına dair beklentilerine göre tercihler yapması gerekir. Pek çok durumda ideal olan, ihtiyaca göre her iki teknolojinin de kullanılması olabilir. Siz de bu teknolojiyle tanışmak istiyor ancak şarj konusunda tereddüt yaşıyorsanız uzun süreli kiralama seçeneklerini değerlendirerek aracın kullanım alışkanlıklarınıza uygun olup olmadığını görebilirsiniz. Voltify olarak sunduğumuz kiralık araçlar arasında pek çok marka ve model bulunur. Bu araçlar arasından kendiniz için uygun olanı bulup hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.