if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ 'event': 'kurumsal_teklif_button_click' }); }
Elektrikli Araçlar ve Radyasyon Emisyonu | Voltify

Elektrikli Araçlar ve Radyasyon Emisyonu


Elektrikli araçlar otomotiv endüstrisini dönüştürmeye devam ederken, güvenlikleri konusunda, özellikle elektromanyetik radyasyonla ilgili bazı endişeler de gündeme gelmeye başladı.

Elektrikli araç bataryaları, lityum-iyon hücreler içerir ve bu hücreler küçük miktarlarda elektromanyetik radyasyon üretir. Elektrikli araç üreticileri, bataryalarının güvenli kullanımını sağlamak için çok sıkı güvenlik standartlarına uymak zorundadır. Bu, bataryaların radyasyon seviyeleri ve diğer güvenlik faktörleri için test edilmesini içermektedir.

Norveç merkezli bağımsız bir araştırma kuruluşu olan SINTEF (The Foundation for Industrial and Technical Research ) tarafından yapılan son araştırma, tüm elektrikli araba meraklıları ve potansiyel alıcılar için güven verici haberler sunuyor.

Araştırma, elektrikli, hidrojen, fosil yakıtlı araçlar dahil olmak üzere çeşitli araçların elektromanyetik radyasyon emisyonu konusunda ölçümlemeler içeriyor. Bulgular açık ve rahatlatıcı:

Düşük Maruz Kalma Seviyeleri: Elektrikli araçlar, Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından önerilen limitlerin %20'sinden bile az elektromanyetik radyasyon seviyeleri sergilemektedir.

Araç İçinde Güvenlik: Elektrikli araçlar içinde yapılan ölçümler, baş yüksekliğinde ICNIRP limitinin %2'sinden daha az maruziyet gösterdi.

Endişeye Gerek Yok: En yüksek ölçümlemeler, batarya tabanına yakın ve araç çalıştırıldığında gözlemleniyor, ancak bu seviyeler bile zararlı seviyelerin çok altında kaldı.

Araştırmalar, elektrikli araç bataryalarının radyasyon yaydığını ancak seviyelerin ihmal edilebilir düzeyde olduğunu ve insan sağlığına zararlı olmadığını göstermektedir. elektrikli araç bataryaları, uranyum ve toryum gibi küçük miktarlarda radyoaktif maddeler içerebilir, ancak bu seviyeler, günlük yaşamda karşılaşılan diğer nesnelere kıyasla çok daha düşüktür.

Elektrikli araç bataryalarının yaydığı radyasyon seviyeleri, günlük hayatta karşılaştığımız bir çok kaynağa kıyasla oldukça düşük. Örneğin, dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları veya hatta muzlar bile elektrikli araç bataryalarından daha fazla radyasyon yayabilir.

SINTEF'den fizikçi Kari Schjolberg-Henriksen, "Endişelenmeye kesinlikle gerek yok." diye not ediyor. Bu araştırma, mitleri çürütüyor ve elektrikli bir araç kullanmanın hem çevre dostu hem de insan sağlığı için güvenli olduğunu teyit ediyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için elektrikli mobiliteye geçiş çok önemli. Sağlığımızın tehlikede olmadığını bilerek değişimi güvenle kucaklayalım.

Elektrikli arabalar ve avantajları hakkında daha fazla bilgi için Voltify'ı takip edin veya elektrikli araç devrimine katılmak istiyorsanız bizimle iletişime geçin.

Bu yazı Voltify staj programında görev alan Şebnem Güner tarafından hazırlanmıştır.

Kaynaklar:
Elektrikli Araçlarda EMR Üzerine SINTEF Çalışması
Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) Kılavuzları
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Araştırması