Elektrikli Araçlarda Şarj Süresini Azaltmak İçin İpuçları
Elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün artsa da hâlâ elektrikli araçlarla alakalı kullanıcıların aklında birçok soru işareti mevcuttur. Bu soru işaretlerinin başında da şarj süreleri geliyor. Peki, geliştirilen teknolojiler sayesinde yarım saate kadar düşen bu şarj sürelerini optimize etmek için neler yapabilirsiniz?
Elektrikli Araçlarda Şarj Süresi Neden Önemlidir?

Elektrikli araçların hareket etmesini sağlayan itici güç, bataryalarında depolanan enerjiden gelir. Bu enerjinin sağlanması için gerekli olan şarj süresi de aracın şehir içinde veya uzun yolculuklarda kullanım deneyimini doğrudan etkiler.
Şarj süresi aracın batarya kapasitesi; şarj istasyon türü, aracın AC/DC dönüştürücüsü ve kullanım alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Araç sahipleri kendileri için doğru olan şarj süresini belirlemeli, kullanım alışkanlıklarına uygun bir sürüş deneyimi tasarlamalıdır.
Elektrikli araç şarj ücretleri arabanın şarj edildiği istasyona göre değişir. Genellikle en makul fiyatlı seçenek ev tipi elektrikli araç şarj istasyonuyken seviye iki olarak adlandırılan AC şarj istasyonları ve seviye üç olarak adlandırılan DC şarj istasyonları kademeli olarak daha yüksek fiyatlara sahiptir.
Elektrikli Araçlarda Şarj Süresini Azaltmanın Yolları
Elektrikli araçların en çok tartışılan konusu şarj süresidir. Gelişen alt yapı ve teknolojiler sayesinde şarj süresi her geçen gün gittikçe kısalmaktadır. Buna rağmen bu süre arabanın teknolojisi, kullanılan alt yapı gibi durumlara göre farklılaşabilir.
Hızlı Şarj İstasyonlarından Yararlanın
Elektrikli araç şarj istasyonları sahip oldukları alt yapıya ve teknolojiye göre farklı hızlarda şarj imkânı sunar. Bu hız kilovat yani kW cinsinden ölçülür. kW ne kadar yüksekse şarj istasyonu da o kadar hızlı şarj edebilir. Fakat üreticiler şarj istasyonundan bağımsız olarak araçlarının pil performansını ve kullanıcılarını korumak adına araç yönetim sistemine maksimum şarj sınırı koyar. Bu nedenle şarj istasyonuna ek olarak aracın kabul edebileceği şarj hızı da önemlidir.
Aracını evde şarj etmek isteyenler şarj süresini kısaltmak adına aracı direkt şebekeden beslemek yerine şarj istasyonu kurabilir. Şarj istasyonları AC alt yapıda olup araca birim zamanda iletilen elektriğin artırılmasını sağlar. Bu sayede arabanızın şarj süresi önemli oranında azalır. Eve elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti, kurulum yapılacak olan istasyonun markasına göre değişebilir.
Kimi araçlarda elektrikli araç şarj aleti olarak adlandırılan taşınabilir şarj istasyonları da bulunmaktadır. Bu araçlar ev tipi şarj istasyonu kadar olmasa da aracınızı şebeke hızından daha hızlı bir şekilde şarj etmenizi sağlar.
Şarj Zamanını Planlamak: Doğru Zamanda Şarj Edin
Şarj zamanını doğru planlamak düşündüğünüzden çok daha önemlidir. Öncelikle şarj istasyonlarının kalabalık olduğu ve aynı anda birden fazla aracı şarj eden istasyonlarda güç azalması yaşanabilir. Eğer birden fazla istasyon tek bir şebekeden besleniyorsa bu durumda yine şebekeye sağlanan gücün şarj istasyonları arasında dağıtılmasına neden olur.
İstasyonların yoğun kullanılmadığı saatleri tercih etmek, şarj istasyonundan maksimum seviyede faydalanmanızı sağlar. Yeni geliştirilen uygulamalarda bulunan elektrikli araç şarj istasyonu haritası gibi sistemleri kullanarak istasyonların dolu veya boş olduğunu, ne zaman müsait olacağını veya yoğun saatlerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Aynı zamanda aşırı sıcak veya aşırı soğuk havalar batarya performansını olumsuz etkileyerek şarj süresinin uzamasına neden olur. Pil yönetim sistemleri aşırı sıcaklarda veya soğuklarda batarya ısısını kontrol ederek gerekirse ısıtma veya soğutma işlemi yapar. Bu işlem aşırı sıcaklarda veya soğuklarda gereğinden fazla enerji çekerek batarya dolum hızını düşürebilir. Yaz aylarında akşam saatlerini tercih etmek fazla sıcaktan, kış aylarında ise gündüz saatlerini tercih etmek fazla soğuktan korunmanıza yardımcı olur.
Şarj İstasyonlarındaki Altyapıyı Değerlendirin

Elektrikli araçların bataryalarında depolanan enerji yaklaşık olarak dört kişiden oluşan bir ailenin iki haftalık enerji tüketimine bedeldir. Bu da şarj istasyonunun tek seferde oldukça yüksek bir gücü elektrikli araca sağlamasını gerektirir. Şarj istasyonlarına güç sağlayan özel transformatörler şebekenin yoğun yüklendiği anlarda istenilen gücü sağlayamayabilir. Bu da aracınızın maksimum şarj hızına ulaşmasını engelleyerek şarj süresinin uzamasına neden olabilir.
Batarya Yüzdesini Optimize Edin
Tıpkı içten yanmalı araçlarda benzin göstergesinin bulunması gibi elektrikli araçlarda da batarya göstergesi vardır. Bu gösterge araçların bataryasının ne kadar dolu olduğunu belirtir. Kullanıcılar şarj için AC veya DC istasyonu tercih edebilir. AC istasyonlarda araçlar daha yavaş şarj olurken DC istasyonlarda daha hızlı bir şarj imkânı vardır. Her iki seçenekte de bataryanın dolmasına yakın pil yönetim sistemleri tarafından dolum hızı düşürülerek batarya hücreleri koruma altına alınır. Şarj işlemi AC sistemlerde %90 doluluktan sonra, DC sistemlerde ise %80 doluluktan sonra yavaşlar. Bu nedenle birçok kullanıcı aracını %80'e kadar doldurarak zamandan tasarruf sağlamayı tercih eder.
Yazılım Güncellemeleri ile Şarj Verimliliğini Artırın
Elektrikli araçların en önemli bileşimleri elektronik alt yapıları ve bu yapıyı yöneten yazılımlarıdır. Yazılımlar araçların şarj algoritmalarını yöneterek bataryanın en verimli ve doğru şekilde doldurulmasına yardımcı olur. Bu noktada oluşan hataların giderilmesi, batarya optimizasyonunun sağlanması ve daha birçok yeniliğin elde edilmesi için arabaların düzenli olarak yazılım güncellemesi alması gerekir.
Araçlarda bulunan batarya yazılım sistemi de düzenli olarak güncelleme alarak kendini geliştirir. Böylelikle şarj süresi, aracın şarjı esnasında pilin sıcaklığı, kondisyonu ve diğer etmenler göz önüne alınarak batarya yönetim sistemi sayesinde kısaltılabilir.
Şarj Süresini Azaltacak Diğer Uygulamalar
Elektrikli araçların büyük çoğunluğunda li-ion mimarisi üzerine inşa edilmiş batarya teknolojileri kullanılır. Son yıllarda bu teknolojilerin dayanıklılığı artmış olsa da hepsinin bir kullanım ömrü vardır. Genellikle elektrikli araç üreticileri bataryalarına 160.000-200.000 kilometrelik veya 8-10 yıllık bir garanti sunar. Eğer batarya performansınızda düşüş varsa araç üreticinizle görüşerek bataryanızı kontrol ettirebilir, bu sayede daha hızlı şarj imkânı elde edebilirsiniz.
Taşınabilir elektrikli araç şarj istasyonu bulundurmak her zaman bir avantajdır. Bu sistemler sayesinde aracınızı iş yeri veya ev gibi alanlarda kısa konaklamalar esnasında şarj edebilir, bu sayede dışarıda bir istasyonda yapacağınız şarj süresinden tasarruf sağlayabilirsiniz.
Elektrikli araçlar ve bu araçların şarj edilmesine yönelik teknolojiler günden güne gelişiyor ve buna bağlı olarak şarj süreleri de giderek kısalıyor. Siz de bu teknolojiyi deneyimlemek, farklı araç alternatiflerini kullanarak sizin için doğru ürünü bulmak istiyorsanız kiralama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Voltify olarak geniş araç çeşitliliğimizin içerisinden merak ettiğiniz elektrikli aracı kolayca kiralayabilirsiniz.