Elektrikli Araçları İlk Defa Kullanacaklar İçin Kılavuz
Elektrikli araçlar çevre dostu ve yenilikçi teknolojileriyle otomobil dünyasında devrim yaratıyor. Ancak elektrikli araç kullanımı bu teknolojiyle yeni tanışanlar için alışılmış sürüş deneyimlerinden farklı olabilir. Elektrikli araçların sunduğu avantajlardan tam anlamıyla yararlanabilmek için bu teknolojik ürünler hakkında bilgi sahibi olmak şart. Rehber niteliğindeki bu yazımızda elektrikli araçları ilk defa kullanacak sürücülerin bilmesi gereken önemli noktalara, sürüş sırasında dikkat edilmesi gereken ipuçlarına ve çok daha fazlasına yer verdik. Gelin, elektrikli araç dünyasına adım atarken nerelere dikkat etmeniz gerektiğine birlikte bakalım.
Elektrikli Araç Nedir, Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçlar ulaşımın çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda daha sürdürülebilir hâle gelmesini sağlayan yüksek teknoloji ürünü araçlardır. Bu araçlar zehirli gazlarla atmosferi kirletmez, sessiz çalışma prensibi sayesinde gürültü kirliliğine neden olmaz. Bu araçlar modern bir otomobilde olması gereken tüm güvenlik ve konfor unsurlarına sahiptir.
Elektrikli araçlarda batarya, motor ve alt sistemler yer alır. Bataryalarda bulunan elektrik enerjisi otomobilin hareket kazanması için motora gönderilir. Elektrik motor vasıtasıyla hareket enerjisine dönüştürülür ve otomobil hareket eder.
Elektrikli araç motorlarının çalışma mekanizması manyetik alan oluşumuna dayanır. Bu sayede elektrikli araçların hızlanması için belirli bir devire ulaşmasına gerek yoktur. Elektrikli araba motorunda bulunan ve manyetik alan oluşturan rotor isimli parçanın dönmesi sonucu araç hareket kazanır. Elektrik enerjisinin kinetik enerjiye dönüştürülmesini sağlayan rotor, elektrikli aracın ivmelenmesini sağlar.
Elektrikli Araç Türlerini Tanıyın: Hangisi Size Uygun?
Elektrikli araçlar marka, model, motor gücü ve batarya kapasitesine göre birbirinden ayrılır. Kullanıcıların elektrikli araç seçimi yapmadan önce ihtiyaçlarını belirlemesi gerekir. Örneğin sürekli şehirler arası yolculuk yapacak biri için yüksek batarya kapasitesine sahip elektrikli araçlar daha uygundur. Elektrikli araba uzun yol seferlerinde tek şarjla kilometrelerce yol katedebilir. Sık sık şehirler arası yolculuk yapanlar uzun menzilli elektrikli arabaları tercih edebilir.
Elektrikli araçlarda motor gücü, azami sürati ve birim zamandaki yakıt tüketimini doğrudan etkiler. Kullanımlarınıza uygun motor gücünü belirlemek yüksek fiyatlarla karşılaşmanızı önler. Kullanım amacınıza, sürüş alışkanlıklarınıza uygun segmenti belirleyerek elektrikli araç seçiminizi yapabilirsiniz.
Elektrikli Araç Kullanımında İlk Gün: Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Elektrikli araçlar fosil yakıtlı araçlara oranla daha kompleks ulaşım araçlarıdır. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
Aracınızın Şarj Seviyesini Kontrol Edin
Elektrikli araçları kullanmaya başlamadan önce bataryanın şarj seviyesini kontrol etmek önemlidir. Elektrikli aracınızla yolculuk yaparken çeşitli unsurlar yakıt tüketimini artırabilir. Bu durum da araç menzilinizde azalmalara sebep olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için şarj seviyenizi ve pil ısınızı düzenli periyotlarla kontrol etmelisiniz. Şarj seviyesi genellikle gösterge panelinde yer alır.
Bataryada kalan enerji miktarı kritik seviyeye ulaştığında akıllarda beliren "Elektrikli araba nasıl şarj edilir?" sorusunun cevabıysa basittir: En yakınınızdaki elektrikli araç şarj istasyonuna giderek aracınızı uygun şarj soketiyle şarj edebilirsiniz. İlgili ekranların üzerinden şarj süresi için gereken zamanı görebilirsiniz. Bu süre her marka ve model araç için farklıdır.
Enerji Tüketimi Ekranını Tanıyın
Fosil yakıtlı araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da bir gösterge paneli bulunur. Gösterge panelinde anlık ve ortalama yakıt tüketimi değerleri gösterilir. Anlık yakıt tüketimi aracınızın o anda harcadığı enerji miktarını gösterirken ortalama yakıt tüketimi 100 kilometre içerisindeki ortalamayı alır. Yüksek hızlarda seyretmeniz veya sık sık fren yapmanız yakıt tüketimini artırır. Bu da menzil mesafenizin düşmesine neden olabilir. Ekranı takip ederek sürüş tarzınızı optimize edebilir, enerjiyi daha verimli kullanabilirsiniz.
Sürüş Modlarını Keşfedin

Elektrikli araçlarda kullanıcıların talebine göre seçebileceği çeşitli sürüş modları bulunur. Bu seçenekler standart, ekonomik ve sport gibi modlardan oluşur. Standart mod elektrikli araç fonksiyonlarının belirli bir rutinde sürdürüldüğü sürüş modudur. Ekonomik mod elektrikli araç performansını standart seviyelerde tutarak yakıt tasarrufu sağlayabilir. Sport modda ise motor performansı yükseltilerek ani hızlanmalara ve azami sürate izin verilir. Fakat bu modda yakıt tüketimi artar.
Şarj İstasyonlarını Önceden Belirleyin
Sayıları giderek artan elektrikli araba şarj istasyonlarına birçok yerde rastlamak mümkündür. Fakat yine de elektrikli aracınızla yolculuğa çıkmadan önce rotanızdaki şarj istasyonları hakkında bilgi sahibi olmanız olumsuz durumlarla karşılaşmanızı önler. Bu konuda elektrikli araç şarj istasyonlarını gösteren uygulamalardan destek alabilirsiniz.
Araç Sessizliği: Alışmanız Gereken Yeni Deneyim
Elektrikli araçlarda içten yanmalı bir motor, yağın içinde hareket eden pistonlar, sürekli dönen bir triger kayışı ve volan bulunmaz. Bu nedenle motordan herhangi bir ses gelmez. Fosil yakıtlı araçlarda bulunan motor sesi elektrikli araçlarda yoktur. Böylece sürüş esnasında daha az rahatsızlık duyarak maksimum konfor elde edebilirsiniz.
Navigasyonu ve Uygulamaları Ayarlayın
Elektrikli araç eğlence sistemleri son derece gelişmiştir. Uygulama ekranında kullanıcıların yön bulmasına yardımcı olan navigasyon sistemi de bulunur. Bunun yanı sıra kullanıcı profili, iç ambiyans rengi ve car play gibi uygulamaları da ayarlamanız önerilir.
Klimayı ve Isıtmayı Verimli Kullanın
Elektrikli araçların bataryaları iklimlendirme elemanları tarafından tüketilen enerjiden etkilenir. Bu nedenle klimayı ve ısıtma sistemlerini verimli kullanarak bataryanın daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle aracın menzili de artar ve daha uzun süreli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
Güvenlik Sistemlerini Test Edin
Fosil yakıtlı araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da aktif ve pasif güvenlik elemanları bulunur. Araçların ön ve arka bölümlerinde tampon demirlerine bağlı çarpışma kutuları, kapı içlerinde bulunan barlar ve airbag sensörleri pasif güvenlik elemanları arasında yer alır. Aktif güvenlik elemanlarındaysa şerit takip sistemi, çarpışma önleyici otomatik fren sistemi, uyku önleyici sistemler gibi çeşitli uygulamalar bulunur. Bu sistemler aracın markasına, modeline ve paketine göre farklılık gösterebilir.
Günden güne gelişmeye devam eden elektrikli araçlarda yeni çıkan modelleri deneyimlemek, kendiniz için en uygun olan modeli bulmak için Voltify olarak sunduğumuz zengin araç çeşitliliği arasından dilediğiniz elektrikli aracı kiralayabilirsiniz. Farklı elektrikli araçları deneyimleyerek yeni gelişmeleri takip edebilirsiniz.