if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) {
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
window.dataLayer.push({
'event': 'kurumsal_teklif_button_click'
});
}
Elektrikli Ticari Araçlar: İşletmeler İçin Avantajlar ve Dezavantajlar
Elektrikli araçlar kullanıcılara birçok avantaj sağlıyor. Sürdürülebilir enerjiye yatırım yapmak ve karbon ayak izini küçültmek isteyen birçok kurum da elektrikli araçların bu avantajlarından faydalanmak istiyor. Bu durumda akıllara şu soru geliyor: "Elektrikli ticari araçlar için de aynı avantajlar geçerli mi?"
Elektrikli ticari araçların avantajları ve
dezavantajları neler, detaylıca inceledik.
Elektrikli Ticari Araçların Avantajları
İşletmeler için
elektrikli araçlar birçok açıdan avantajlıdır. Marka imajından maliyetlere, sürüş deneyiminden bakıma kadar pek çok farklı avantajdan söz edilebilir. Bunlardan bazıları:
- Marka İmajına Katkı Sağlar: Çevre dostu ticari araçlar markaların imajı açısından oldukça önemlidir. Bu araçların satın alınmasıyla veya kiralanmasıyla sektörden bağımsız olarak markaların sürdürülebilir adımlar attığı görülebilir.
- Düşük Maliyetlidir: Elektrikli araçların işletme maliyetlerinin düşük olması birçok açıdan kurumlara avantaj sağlıyor. Yakıt tüketimi ve bakım gibi konularda elektrikli araçların maliyet avantajından söz edilebilir.
- Bakım Avantajı: Elektrikli araçların daha az bakım maliyetine sahip olması kurumlar için büyük bir avantaj. Daha az hareketli parça kullanan bu arabalar sık sık bakım gerektirmiyor.
- Çevreye Katkı: Kurumsal yapıların yenilenebilir enerjiye ve çevreye yatırım yapması için uygulayabileceği en kolay adımdır.
- Güvenli ve Konforlu Sürüş: Elektrikli araçlar birçok güvenlik ve takip teknolojisiyle geliyor. Hızlı tepki verme süresi, kolay kullanımı ve sessiz sürüş deneyimiyle sürüş konforunu artırırken sahip olduğu güvenlik donanımlarıyla da sürücüleri koruyor.
- Düşük CO2 (karbondioksit), Sıfır NOx: Elektrikli ve dizel araçlar kıyaslandığında 16 tonluk bir elektrikli ticari araç üretim süreci dâhil sonra ömrü boyunca, Fransa verilerine göre %80, Almanya verilerine göre %50 daha az CO2 üretiyor. Halk sağlığı için ciddi tehdit olan NOx (nitrik oksit) ise hiç üretmiyor.
- Batarya Ömrü: Elektrikli araçların batarya ömrü düşünülenden çok daha uzundur. Bir batarya ortalama olarak yılda %1 kayıp yaşar ve firmalar genellikle 160.000 kilometreye 8 yıl batarya garantisi sunarlar.
Elektrikli Ticari Araçların Dezavantajları
Elektrikli ticari araçların pek çok avantajı olsa da birtakım dezavantajları da vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Sınırlı Menzil: Elektrikli araçların menzilleri sınırlıdır ve bataryası boşaldığı takdirde tekrar şarj etmeden yola devam etmek mümkün değildir. Buna rağmen rejeneratif frenleme ve düşük hızlarda yüksek verim özellikleriyle avantaj sağlayabilir. Teslimat gibi süreçlerde belli bölgelerin içerisinde düşük kilometre sürüşler ile kullanılması halinde menzil bir dezavantaj olmaktan çıkar.
- Şarj Süresi: Elektrikli araçların şarj edilmesi uzun sürebilir. Özellikle ağır tonaj çekmesi planlanan ticari araçların bataryaları daha büyük olacağından daha uzun sürede şarj olabilir.
- Ağırlık: Elektrikli araçların en ağır parçası bataryasıdır. Ticari araçların büyük bir bataryaya ihtiyaç duyması nedeniyle ağırlığı oldukça yüksektir.
- Belirsizlik: Elektrikli araçların ikinci el piyasasındaki belirsizliği kurumlar açısından dezavantaj yaratabilir.
Elektrikli Ticari Araçların İşletmelerdeki Kullanım Alanları
Şirketler için
elektrikli araç çözümleri hem kamusal alanda hem özel sektörde yaygınlaşmaya başladı.
Ulaşım: Elektrikli ticari araçların kamusal alanda ulaşımda kullanıldığını görmek mümkün.
Çin bu konuda öncü ülkelerden biri. Almanya, İsveç, İngiltere gibi birçok ülke de bu konuda hızlı adımlar atmaya başladı.
İnşaat Sektörü: Çimento karıştırıcısı, damperli kamyon ve daha birçok farklı inşaat alanında elektrikli araçların sayısı giderek artıyor. Örneğin
İsveç'te bir taş ocağından vadiye kayalar taşıyan Lynx Damperli kamyon
123 ton ağırlığıyla (tam yüklendiğinde) elektrik gücünü kullanıyor.
Tarım: Elektrikli traktör ve yem karıştırıcısı gibi ürünlerle giderek daha sık karşılaşmak mümkün.
Şirket Araçları: Şirketlerin personellerine sağladıkları araçları elektrikli modellerden seçmesi mümkündür. Bu araçlar uzun süre park hâlinde bulunabilir ve bu esnada kolaylıkla şarj edilebilir. Ayrıca düzenli olarak hareket hâlinde olan personel için ticari araç filoları kurulabilir.
Nakliye: Kargo firmalarının ve kısa mesafe şehir içi nakliye ihtiyacı olan kurumların
VAN olarak adlandırılan
elektrikli ticari filolardan faydalanması mümkündür.
Elektrikli Ticari Araçların Maliyet Analizi
Elektrikli araç maliyetlerini hesaplamak için satın alma bedelini, yakıt tüketimini ve bakım masraflarını detaylı bir şekilde incelemek gerekir.
Satın Alma: Elektrikli araçların satın alma maliyetleriyle geleneksel araçların satın alma maliyetleri birbirine yakın seyretmektedir. Bunun en büyük sebebi
elektrikli araçların yeterince yaygınlaşmamış olmasıdır.
Yakıt: Elektrikli ticari araçların en büyük avantajı yakıt maliyetlerinde kendini gösterir. Elektrikli araçların geleneksel araçlara göre kullanım maliyetlerine bakmak gerekir.
100 kilometre için ortalama yakıt/enerji maliyeti:
Yolda Şarj |
Benzin |
Dizel |
158 TL |
296 TL |
247 TL |
Yakıt tüketimi açısından evde şarj edilen
elektrikli araçların benzinli araçlara göre ortalama altıda bir, dizel araçlara göreyse ortalama beşte bir oranında daha avantajlı olduğu görülür.
Bakım Maliyetleri: Elektrikli araçlarda içten yanmalı motorlardaki gibi bir motor yağı bulunmaz. Her ne kadar elektrik motoru da yağ içerisinde çalışsa da bu yağın değişimi çok uzun vadelerde gerçekleşir. Genellikle firmalar
10 bin,
50 bin ve
100 bin gibi kilometre aralıklarında kontrol bakımları ve filtre değişimi önerir.
Elektrikli araçlar rejeneratif frenleme sistemini kullandığı için geleneksel araçlardan çok daha az fren balatası tüketir. Yıllık bakımlarda da
elektrikli araçların bakım maliyetleri konvansiyonel araçlara kıyasla daha düşüktür.
Elektrikli Ticari Araçların Çevresel Etkileri
Elektrikli araçların çevresel etkisi yaygın olarak daha yeşil ve yaşanabilir bir ortam yaratmasıdır. Elektrikli ticari araçların çevresel etkilerinden bazıları şunlardır:
Sıfır Emisyon Şansı: Elektrikli araçlar kullanımı esnasında sıfır emisyona sahiptir. Bu sayede küresel anlamda en büyük problemlerden biri olan iklim kriziyle mücadeleye destek sağlar. Bu araçların elektrikleri yenilenebilir kaynaklardan geliyorsa tamamen temizdir.
Daha Az Atık: Geleneksel araçlarda yağ, fosil yakıt ve antifriz gibi çevreye zararlı sıvılar kullanılır. Üstelik bu sıvıların düzenli olarak değiştirilmesi veya yenilenmesi gerekir.
Elektrikli araçlar neredeyse hiç sıvıya sahip değildir ve ağır bakımlar haricinde bunların değiştirilmesi gerekmez. Üstelik rejeneratif frenleme kullanılması nedeniyle fren balataları çok daha seyrek değişmektedir.
Sessizlik: Elektrikli araçların en büyük faydaları arasında rölantide sıfır ses, hareket hâlindeyse sadece yol sesiyle ilerlemesidir. Bu hem çevre hem sürücü açısından konforlu bir deneyimdir. Trafik sesi sorununa yönelik önemli bir kazanımdır.
Elektrikli araç almak birçok işletme için yeni ve ilginç bir deneyim olabilir. Bu konuda çekinceleri olan işletmeler kiralama seçeneklerini tercih edebilir. Elektrikli araçları kiralayarak hızlı gelişen teknoloji çok daha kolay takip edebilir, "İkinci elde değer kayıpları olacak mı?" korkusundan kurtulabilirsiniz. En yeni ve gelişmiş elektrikli araç seçeneklerini avantajlı fiyatlarla kiralamak için araç seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz.