Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti Nedir? | Voltify

Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti Nedir?


Elektrikli araçlar, geleneksel olan zararlı fosil yakıtlara ihtiyaç duymadan tamamen elektrik enerjisiyle çalışarak çevre dostu bir alternatif sunuyor. Karbon ayak izini azaltarak ulaşım ihtiyacını gidermek isteyen çok sayıda sürücü tercihini elektrikli araçlardan yana kullanıyor. Türkiye'nin pek çok noktasında bu araçları şarj etmek için farklı türdeki istasyonlar yer alıyor. Peki bu otomobilleri evde nasıl şarj edebiliriz? Ev tipi şarj istasyonu teknolojisini detaylıca inceleyelim.

Ev Tipi Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nedir?


Ev Tipi Elektrikli Araç Şarj İstasyonu


Binanızın elektrik hattında yapılabilecek ufak değişikliklerle elektrikli araç bataryasını evde doldurabilmeniz mümkün. Bu uygulamayı hayata geçirmek için kullanabileceğiniz teknolojiye ev tipi elektrikli araç şarj istasyonu deniyor. Kendi içinde çeşitli sınıflara ayrılan bu istasyonlar performans ve verimlilik açısından farklılaşabiliyor. Kullanmakta olduğunuz araçların desteklediği teknolojiye ve batarya seviyesine göre farklı türdeki şarj istasyonlarını tercih edebilirsiniz.

Hem ev tipi hem endüstriyel şarj istasyonlarının çalışma prensibi genel olarak şu aşamalardan oluşuyor:



Farklı mekânlarda şarj istasyonları varken neden evde bu tür bir teknolojiye ihtiyaç olduğunu merak edenler olabilir. Evlere elektrikli araç şarj istasyonu kurmak şu gibi avantajları beraberinde getirir:



Ev Tipi Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Çeşitleri Nelerdir?


Bazı istisnalar söz konusu olsa da ev tipi şarj istasyonlarının neredeyse hepsi kablo bağlantısıyla çalışıyor. AC ve DC şarj ünitesi teknolojileri baz alınarak geliştirilen bu şarj istasyonları kendilerine has özelliklere ve avantajlara sahip.

AC Şarj İstasyonu Özellikleri Nelerdir?


Alternatif akımla (AC) çalışan şarj istasyonları, Seviye 2 şarj istasyonları olarak da adlandırılır. Bu tür istasyonlarda elektriği doğrudan doğruya dönüştüren bir güç dönüştürücü bulunmaz. Bu işlem, araçların içindeki sistemler tarafından gerçekleştirilir.

Alternatif akımla çalışan şarj istasyonlarının temel özelliklerini şöyle sıralamak mümkün:



DC Şarj İstasyonu Özellikleri Nelerdir?


Alternatif akımla çalışan istasyonlardan farklı olarak güç dönüştürücüye sahip DC şarj istasyonları gelen enerjiyi direkt olarak araca aktarabilir. Seviye 3 olarak da adlandırılan bu istasyonlar alternatif akımla çalışan modellere göre daha yüksek bir güç kapasitesine sahip.

DC şarj istasyonlarının bazı özellikleri şu şekilde:



Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti Nedir?


Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti


Eve elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti, artan elektrikli araç kullanımının ve sürdürülebilir enerji çözümlerine yönelik talebin bir sonucu olarak giderek daha fazla önem kazanıyor. Teknik özellik açısından farklılaşan elektrikli araç şarj istasyonlarının maliyeti pek çok kritere göre değişiklik gösterir. Bu kriterlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:



Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Altyapı Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?


Ev, iş yeri ve dükkân gibi mekânlara elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için izlenen altyapı çalışmaları şu şekilde ilerliyor:



Yeni nesil ulaşım yöntemleri arasında gösterilen elektrikli araçlar yaygınlaştıkça bu teknolojilerle uyumlu istasyonların da sayıca artacağını söylemek mümkün.

Yakın çevrenizde bulunan istasyonlarla uyumlu elektrikli araçları deneyimlemek ve karbon ayak izinizi azaltarak ulaşım ihtiyacınızı karşılamak istiyorsanız Voltify olarak sunduğumuz araçları inceleyebilirsiniz. Teknik özellik, tasarım ve güç açısından farklılaşan araçlarımız hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.