if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) {
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
window.dataLayer.push({
'event': 'kurumsal_teklif_button_click'
});
}
Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti Nedir?
Elektrikli araçlar, geleneksel olan zararlı
fosil yakıtlara ihtiyaç duymadan tamamen elektrik enerjisiyle çalışarak çevre dostu bir alternatif sunuyor. Karbon ayak izini azaltarak ulaşım ihtiyacını gidermek isteyen çok sayıda sürücü tercihini elektrikli araçlardan yana kullanıyor. Türkiye'nin pek çok noktasında bu araçları şarj etmek için farklı türdeki istasyonlar yer alıyor. Peki bu otomobilleri evde nasıl şarj edebiliriz? Ev tipi şarj istasyonu teknolojisini detaylıca inceleyelim.
Ev Tipi Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nedir?
Binanızın elektrik hattında yapılabilecek ufak değişikliklerle
elektrikli araç bataryasını evde doldurabilmeniz mümkün. Bu uygulamayı hayata geçirmek için kullanabileceğiniz teknolojiye ev tipi elektrikli araç şarj istasyonu deniyor. Kendi içinde çeşitli sınıflara ayrılan bu istasyonlar performans ve verimlilik açısından farklılaşabiliyor. Kullanmakta olduğunuz araçların desteklediği teknolojiye ve batarya seviyesine göre farklı türdeki şarj istasyonlarını tercih edebilirsiniz.
Hem ev tipi hem endüstriyel şarj istasyonlarının çalışma prensibi genel olarak şu aşamalardan oluşuyor:
- Şebekede bulunan elektrik temel güç kaynağı olarak kullanılıyor. Bu güç kaynağına bağlı olan şarj istasyonları herhangi bir kesinti olmadığı sürece rahatlıkla çalışabiliyor.
- Şarj sürecini yöneten ve denetleyen kontrol ünitesi hem sürücülerin hem araçların güvenliğini sağlayarak bataryaların dolmasını mümkün kılıyor.
- İstasyonların önemli bir parçası olan kablo ve konnektörler elektrik akımının hızla hareket etmesini sağlıyor. Konvansiyonel benzin istasyonlarındaki pompalara benzeyen konnektörler pratik biçimde araçların şarj kısmına takılabiliyor.
- Sağlıklı biçimde çalışan şarj istasyonlarında ölçüm cihazları da bulunuyor. Bu cihazlar transfer edilen elektrik miktarını takip edip sürücülere gösterebiliyor.
Farklı mekânlarda şarj istasyonları varken neden evde bu tür bir teknolojiye ihtiyaç olduğunu merak edenler olabilir. Evlere
elektrikli araç şarj istasyonu kurmak şu gibi avantajları beraberinde getirir:
- Alışveriş merkezi, şarj istasyonu ve dinlenme tesisi gibi mekânlar haricinde otomobilinizin bataryasını doldurabilirsiniz.
- Kilowatt başına düşen maliyeti azaltarak ulaşım ihtiyacınızı çok daha ucuza karşılayabilirsiniz.
- Evinizde şarj istasyonu olduğu zaman aracınızı her zaman kullanıma hazır vaziyette bekletebilirsiniz.
Ev Tipi Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Çeşitleri Nelerdir?
Bazı istisnalar söz konusu olsa da ev tipi şarj istasyonlarının neredeyse hepsi kablo bağlantısıyla çalışıyor.
AC ve DC şarj ünitesi teknolojileri baz alınarak geliştirilen bu şarj istasyonları kendilerine has özelliklere ve avantajlara sahip.
AC Şarj İstasyonu Özellikleri Nelerdir?
Alternatif akımla (AC) çalışan şarj istasyonları, Seviye 2 şarj istasyonları olarak da adlandırılır. Bu tür istasyonlarda elektriği doğrudan doğruya dönüştüren bir güç dönüştürücü bulunmaz. Bu işlem, araçların içindeki sistemler tarafından gerçekleştirilir.
Alternatif akımla çalışan şarj istasyonlarının temel özelliklerini şöyle sıralamak mümkün:
- DC tipi şarj istasyonlarına göre daha düşük bir kurulum maliyeti vardır.
- Bataryaların %80'lik kısmını ortalama 3-4 saatte doldurur. Bu sayede batarya ömrünü kısaltmadan araçların kullanılmasına yardım eder.
- Alternatif akım teknolojisi uzun kabloların kullanılmasına izin verir. Herhangi bir kayıp olmadan daha uzun şarj kabloları kullanılabilir.
- Bu istasyonlar güç anlamında üçe ayrılır. 7,4 kw'ın altında çalışanlar, 11 kw'ın üstünde çalışanlar ve bu iki değerin arasında güç veren istasyonlar arasından seçim yapılabilir.
- 1 saatlik şarjla ortalama 25-40 km'lik yol katedilebilir.
- AC şarj istasyonlarının bir kısmı portatiftir. Kullanıcılar standart elektrik şebekelerine bu istasyonları bağlayabilirler.
DC Şarj İstasyonu Özellikleri Nelerdir?
Alternatif akımla çalışan istasyonlardan farklı olarak güç dönüştürücüye sahip DC şarj istasyonları gelen enerjiyi direkt olarak araca aktarabilir. Seviye 3 olarak da adlandırılan bu istasyonlar alternatif akımla çalışan modellere göre daha yüksek bir güç kapasitesine sahip.
DC şarj istasyonlarının bazı özellikleri şu şekilde:
- Bataryaların %80'ini yaklaşık 30-40 dakikada doldurur.
- Hızlı şarj istasyonu olarak da adlandırılır. Azami güç kapasitesi 400 kw'ı görebilir.
- Genellikle şehirler arası yolculuklarda bu istasyonlara rastlanır.
- Kısa sürede bataryayı doldurduğu için zamanın verimli kullanılmasını sağlar.
- Sabit noktada durması gerektiği için dinlenme tesislerinde ya da alışveriş merkezlerinde kendine yer bulur.
Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti Nedir?
Eve elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti, artan elektrikli araç kullanımının ve sürdürülebilir enerji çözümlerine yönelik talebin bir sonucu olarak giderek daha fazla önem kazanıyor. Teknik özellik açısından farklılaşan elektrikli araç şarj istasyonlarının maliyeti pek çok kritere göre değişiklik gösterir. Bu kriterlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- DC tipi elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti AC türüne göre daha yüksektir. Eve kurulacak şarj istasyonunun AC veya DC tipi olmasına göre maliyet büyük oranda değişir.
- İstasyonların bir kısmı prize takılarak ya da kurulum gerektirmeden kullanılabiliyor. Ancak bazı istasyonların yere ya da duvara sabitlenmesi gerekiyor. Bu da ek malzemeler gerektirdiğinden maliyetin artmasına neden olabiliyor.
- Elektrikli araç şarj istasyonu fiyatları üzerinde güç kapasite de önemli bir rol oynuyor. Kilowatt cinsinden ifade edilen güç kapasitesi arttıkça bu durum fiyatlara yansıyor.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Altyapı Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?
Ev, iş yeri ve dükkân gibi mekânlara elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için izlenen altyapı çalışmaları şu şekilde ilerliyor:
- Keşif çalışması yaparak istasyon için uygun yeri seçmek, bazı istasyonlar için kazı çalışması yapmak ve beton dökmek gerekebiliyor. İstasyonun kütlesi ve hacmi burada önemli bir rol oynuyor.
- İstasyonun kurulacağı yerde mutlaka elektrik bağlantısı olmalı. Uygun altyapı şartları elde edildikten sonra hangi türdeki istasyonun kurulacağı belirlenebilir.
- Araçlarla uyumlu çalışacak ve kullanıcıların beklentilerini karşılayacak bir istasyon seçildikten sonra projelendirme çalışması yapılır. Çalışma sırasında maliyet analizi de gerçekleştirilir.
- Proje tamamlandıktan sonra Türk Standartları Enstitüsünün belirlediği standartlara göre kurulum yapılır.
- Kurulum sırasında takip edilen adımlar ve altyapı hazırlığı istasyon türüne göre değişkenlik gösterebilir. Şarj istasyonlarının bir kısmı direkt olarak prize takılıp kullanılabilir. Bazıları da sıfırdan bir kuruluma ihtiyaç duyar.
Yeni nesil ulaşım yöntemleri arasında gösterilen elektrikli araçlar yaygınlaştıkça bu teknolojilerle uyumlu istasyonların da sayıca artacağını söylemek mümkün.
Yakın çevrenizde bulunan istasyonlarla uyumlu elektrikli araçları deneyimlemek ve karbon ayak izinizi azaltarak ulaşım ihtiyacınızı karşılamak istiyorsanız Voltify olarak sunduğumuz araçları inceleyebilirsiniz. Teknik özellik, tasarım ve güç açısından farklılaşan araçlarımız hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.