if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) {
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
window.dataLayer.push({
'event': 'kurumsal_teklif_button_click'
});
}
2. El Elektrikli Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
İkinci el
elektrikli araç satın alma işlemi hem fırsatlar hem zorluklar barındıran bir süreçtir. İçten yanmalı motora sahip araç almadan önce dikkat edilen hususlar olduğu gibi
elektrikli araç almadan önce de belirli noktaları göz önünde bulundurmak gerekir. Bu süreçte bataryanın durumu, şarj altyapısına erişim,
aracın performansı gibi unsurların incelenmesi önemlidir.
Elektrikli araç teknolojisinin hızla gelişmesi, eski ve yeni modeller arasındaki
avantaj ve dezavantajları iyi değerlendirmeyi gerektirir. Bilinçli bir satın alma kararı vermek gelecekteki bakım ve kullanım maliyetlerini önemli ölçüde etkiler.
2. El Elektrikli Araba Piyasası: Fırsatlar ve Riskler
İkinci el
elektrikli araç pazarı hızla büyüyen bir sektördür ve hem fırsatlar hem riskler barındırır.
İkinci el elektrikli araç alıcıları için fırsatlar şu şekildedir:
- İkinci el elektrikli araçlar sıfır kilometre araç alacak bütçeyi ayırmak istemeyenkullanıcılar için fırsat niteliğindedir. Böylece yüksek teknolojiye uygun fiyatlarla ulaşılabilir.
- Sıfır elektrikli araçlarda olduğu gibi ikinci ellerde de daha düşük bakım ve yakıt maliyetleri söz konudur. Benzer şekilde içten yanmalı motorlu araçlarla kıyaslandığında egzoz gazı olmaması nedeniyle hava kirliliği açısından daha uygun ve sürdürülebilir bir seçenektir.
İkinci el elektrikli araba alıcılarının potansiyel riskleri şu şekildedir:
- Özel servislerde işlem yapılması durumunda araç garantileri bitebilir. Böyle bir durumda satın aldığınız aracın garantisi olmayabilir. Bu gibi durumlara önlem olarak satın almadan önce servis kayıtlarını kontrol ettirmeniz gerekir.
- Elektrikli araç batarya ömrü çok önemlidir. Neredeyse araçların 1/3ü fiyata sahip olan bataryalar değişme durumunda yüksek maliyetlere neden olabilir. Aracın batarya sağlığı, pil garantisi süresini öğrenerek potansiyel riskleri azaltmak mümkündür.
- Elektrikli araçlarda düzenli bakım yapılmadığında olumsuz sonuçlar oluşabilir. Araç geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak kritik öneme sahiptir.
- Tıpkı ikinci el içten yanmalı motorlu araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da değişen boyalı parçaların bilgisine veya kilometrenin orijinal olmasına dikkat etmeniz gerekir.
İkinci El Elektrikli Araba Almanın Avantajları
Yenilikçi dış tasarımları, estetik iç dizaynı ve güç özellikleriyle öne çıkan
elektrikli araçlar kullanıcılar tarafından olumlu geri dönüşlere sahiptir.
İkinci el
elektrikli araba avantajları şu şekildedir:
- İçten yanmalı motorlu araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da ikinci el seçenekler genellikle daha uygun fiyatlıdır.
- İkinci el elektrikli aracın değer kaybı daha stabil olabilir. Genellikle ilk birkaç yılda daha hızlı değer kaybı yaşadıkları için ikinci el satın almalarda değer düşüklüğüne bağlı zarara uğrama ihtimali daha düşüktür.
- Sıfır araçlar için bekleme süreleri uzun olabilir. Ancak ikinci el elektrikli araç satın alırken böyle bir bekleme süresi söz konusu değildir. Özellikle hızlı satın alma ihtiyacı olduğunda bu büyük bir avantaj sağlar.
- İkinci el araç satın alındığında üretim süreçlerindeki enerji ve kaynak kullanımının önüne geçilmiş olur. Bu yönüyle ikinci el elektrikli araç alarak karbon ayak izini küçültmek mümkündür.
Batarya Durumu ve Şarj Döngüsü Kontrolü
İkinci el elektrikli araçlarda kritik parça bataryadır. Batarya ömrünü ölçmek için yetkili servis noktalarında bulunan "batarya sağlığı ölçüm cihazı" kullanılabilir.
İkinci el elektrikli araç satın alırken SoH (State of Health) değeri son derece önemlidir. Yüksek bir SoH değeri bataryanın iyi durumda olduğunu gösterir. Üretici firmalar genellikle
8-10 yıl gibi bir süreyle veya belirli kilometreye göre batarya garantisi sunar. Yaşanacak herhangi bir sorunda bataryanın garanti kapsamında olması son derece önemlidir.
Şarj döngüsü genellikle tam bir şarjdan tam bir şarja kadar olan süreci ifade eder. Her bataryanın belirli bir şarj döngüsü ömrü bulunur. Satın alınacak aracın kaç döngüden geçtiğini öğrenmek bataryanın ne kadar kullanıldığını ve ne kadarlık bir ömrü kaldığını tahmin etmeye yardımcı olur. Kısmi şarjlarda bazı bataryalar daha uzun ömürlü hâle gelebilir. Örneğin
lityum iyon bataryalar tam boşalmadan tekrar şarj edildiğinde pil ömrü uzayabilir. Aracın batarya özelliklerini öğrenerek tüm bu detayları iyi analiz etmek gerekir.
Servis Geçmişi ve Garanti Süresi Nasıl Kontrol Edilir?
Servis geçmişini öğrenmek isteyen kullanıcılar yetkili servise başvurabilir. Yetkili servislere araç şasi numarasını bildirilerek işlem dökümüne ulaşılır. Araçlarda yapılan işlemler yetkili servislerde gerçekleştirildiği sürece kayıtlar saklanır. Servis geçmişi bölümünde araç üzerinde yapılan değişiklikler, değişen parçalar ve bakımların tamamı görülebilir.
Elektrikli araçların garanti süreleri markalar arasında değişkenlik gösterebilir. Örneğin bazı markalar elektrikli araçlarında "araç kontrol modülü,
elektrikli araç motoru, elektrikli araç invertör ve konvertörü" gibi parçalar için 5 yıl veya
100.000 kilometreye kadar garanti kapsamı sunar. Bataryalar için bu kapsam farklı koşullar içerebilir. Araç modeli ve kilometresi kontrol edilerek ikinci el araç garantisi için kalan süre teyit edilebilir.
Elektrikli Araç Fiyat Karşılaştırması: Yeni mi, İkinci El mi?
Sıfır kilometre ve ikinci el elektrikli araçlardaki fiyat karşılaştırmalarını farklı başlıklar altında ele almak gerekir:
- Satın Alma Maliyeti: 2. el elektrikli araba fiyatları sıfır kilometre araçlara oranla daha uygun olduğundan düşük bütçeyle yüksek teknoloji ürünlerine ulaşmak isteyenler için ideal olabilir.
- Batarya Durumu ve Değişim Maliyeti: Yeni araçlar tamamen sağlam bir bataryayla gelir. İkinci el araçların batarya durumlarıysa kullanıma bağlı olarak kapasite kaybına uğramış olabilir. Eğer bataryanın değiştirilmesi gerekirse bu önemli bir maliyete yol açar. Ancak ikinci elde de pil durumu iyi seçeneklere ulaşabilmek mümkündür.
- Bakım Maliyetleri: Bakım maliyetleri ikinci el araçlarda biraz daha yüksek olabilir. Bunun sebebi kullanıma bağlı yıpranan parçaların değişme gerekliliğidir. Bu da önemli bir maliyet yaratabilir.
- Garanti Süresi: Firmalar tarafından sağlanan belirli bir garanti süresi vardır. İkinci el araçlarda bu süre bitmiş veya az kalmış olabilir. Bu durum çeşitli risklere yol açabilir.
- Teknoloji: Hızla gelişen teknoloji nedeniyle 1-2 yıl içinde dahi araç teknolojileri güncelliğini yitirebilir. Ancak sıfır ve ikinci el araçlar arasındaki teknoloji farkıyla fiyatlar arasında dengeli bir oran görmek zordur.
Yeni
elektrikli araçlar daha yüksek başlangıç maliyeti, uzun garanti süresi ve yüksek teknoloji vadeder. İkinci el elektrikli araçlarsa daha düşük satın alma maliyetlerine sahiptir. Dikkatlice incelendiğinde iyi durumda olan
bataryalar sunan seçenekler bulabilmek mümkündür.
Hem sıfır hem ikinci el piyasasının yeni yeni oluştuğu
elektrikli araç sektöründe pek çok marka ve modelle karşılaşmak mümkün. Hem sağlıklı bir marka imajı oluşması hem nispeten yüksek seyreden ikinci el piyasasının dengelenmesi için zamana ihtiyaç var gibi görünüyor.
Elektrikli araç kullanmak isteyenler için bir diğer seçenekse kiralamadır.
Voltify olarak pek çok farklı markaya ait
elektrikli araç modellerini sizlere sunuyoruz. Siz de son teknolojileri takip etmek istiyorsanız dilediğiniz modeli kiralayabilir, farklı seçenekleri değerlendirebilirsiniz.