if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) {
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
window.dataLayer.push({
'event': 'kurumsal_teklif_button_click'
});
}
Elektrikli Araç Sürücüleri için Şarj İstasyonları Kullanım Prensipleri
Ülkemizde elektrikli araç kullanımı yaygınlaştıkça
şarj istasyonlarının doğru ve verimli kullanımı her zamankinden daha önemli hale geliyor.
Bazı prensip ve etik kurallara uymak sürücülerin konforlu bir
elektrikli araç deneyimi yaşaması için kritiktir.
Seyahatinizi Planlayın: Elektrikli araç kullanıcıları, uzun yola çıkmadan seyahat rotaları ve mesafesi doğrultusunda planlama yapmalı, birincil ve alternatif şarj lokasyonlarını belirlemeli,
uzun yolda şarj seviyesini
yüzde20’nin altına düşürmemeli ve bu doğrultuda ihtiyaçlarını optimize edecek şekilde hareket etmelidir.
Rezervasyon Planlarına Dikkat Edin: Rezervasyon yapıldığında zamanında şarj istasyonunda olmaya özen gösterilmeli, gecikilmesi durumunda ise rezervasyon iptal edilmelidir. İstasyonda başka bir
elektrikli araç sahibinin rezervasyonu var ise rezervasyon saatinde istasyonun boşaltılmasına özen gösterilmelidir.
Paylaşımlı Şarjlara Dikkat Edin: Birden fazla soketi bulunan
şarj istasyonlarında, aracın en uygun sokete yakın park edilmesi, diğer araç veya araçların park etmesine ve sokete yanaşmasına olanak sağlanması çok önemlidir.
İhtiyacınız Kadar Şarj Edin: Her şarj işleminde aracın
yüzde 100 seviyesine kadar şarj edilmesi zorunlu değildir. Aracın ihtiyaç kadar şarj edilip, istasyonu başkalarının kullanımı için boşaltmak
şarj istasyonlarının verimli ve etkin kullanımını sağlar. Özellikle yoğun saatlerde daha fazla aracın
şarj istasyonundan faydalanabilmesi için şarj işlemini uzun süre devam ettirmemek önemlidir. Bununla birlikte farklı
araçların teknolojileri itibariyle farklı dinamikleri olabilir. Örneğin LFP bataryaya sahip araçların haftada bir yüzde 100 oranında şarj edilmesi gerektiğini, bu nedenle kullanıcıların yüzde 100’e ulaşmayı bekleyebileceğini unutmayın.
Şarj Süresini Kısaltın: Bataryanızı yüzde 80 şarj seviyesine kadar hızlı bir şekilde şarj edebilirsiniz. Yüzde 80 seviyesinden sonra şarj hızı yavaşlar. Özellikle yüzde 95 seviyesinden sonra zaman ve fayda açısından verim düşer. Bu nedenle gerekmediği durumlarda bataryayı yüzde 80’e kadar doldurup şarj işlemi sonlandırılmalıdır.
Şarj İstasyonlarının Doğru ve Amacı İçin Kullanın: Şarj istasyonları park amaçlı kullanılmamalı ve şarj tamamlandıktan sonra araç müsait olan başka bir park yerine park edilmelidir.
Kablo Güvenliğine Dikkat Edin: Şarj ünitesine ait olan kablolar amacı doğrultusunda kullanılmalı, doğru şekilde bağlanmalı ve çıkarılmalı, kullanım sonrası
şarj istasyonu üzerine doğru takılarak herhangi bir zarar verilmemesine dikkat edilmelidir.
Temiz ve Düzenli Tutmaya Özen Gösterin: Şarj işlemi öncesinde, sonrasında ve sırasında şarj alanı temiz ve düzenli tutulmalı, alanda çöp bırakılmamasına özen gösterilmelidir.
Güvenlik, Bakım ve Arıza Geribildirimi Sağlayın: Şarj istasyonunda herhangi bir arıza veya hasar fark edilmesi durumunda mutlaka yetkili firmaya veya operatöre gerekli bilgilendirme ve uyarı yapılmalıdır.
Şarj Etiketi ve İletişim Bilgisi : Şarjlanma sırasında acil durumlar için araç sahibine ulaşılması için iletişim notu bırakılması faydalı olacaktır.
Bu etik kurallar hem sürücülerin hem de topluluğun genel olarak
şarj istasyonlarından en iyi şekilde faydalanmasını sağlamayı amaçlar. Yolculuklarınızda bu kurallara uyarak hem kendinizin hem de diğer
elektrikli araç kullanıcılarının kolay ve konforlu bir tecrübe edinmelerine katkı sağlarsınız.
Unutmayın! Elektrikli araç kullanıcılarının ortak noktası, sürdürülebilir ve konfor odaklı
mobilite çözümünü benimsemiş olmaları. Bu prensiplere uyum sağlamak tüm kullanıcıların faydasına olacağı gibi ülkemizin elektrikli araca geçiş sürecinin de daha sağlıklı olmasına katkı sağlayacaktır.