Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır?
Stajyer ehliyet, kalıcı ehliyet belgesiyle büyük oranda benzer ancak belirli kısıtlamalar ve kurallar içermesi nedeniyle yeni sürücüler için kritik bir öneme sahip. Bu nedenle tüm yeni sürücü adaylarının stajyer ehliyet sisteminin süresi, kuralları ve geçerliliği gibi konularda bilgi sahibi olması gerekiyor. Peki, stajyer ehliyet nedir ve stajyer ehliyet şartları nelerdir? Gelin, birlikte inceleyelim.
Stajyer Ehliyet Kimler İçin Geçerlidir?

Stajyer ehliyet sistemi bir kontrol süreci olarak trafik güvenliğini artırmayı amaçlar. "Aday sürücü" olarak nitelenen bu ehliyet sahipleri, belirli kurallara çok sıkı bir şekilde bağlı kalmak zorundadır.
2016 yılında yürürlüğe giren bu sistem, ilk kez sürücü belgesi alacak kişiler ve daha önce ehliyeti iptal edilmiş bireyler için uygulanır. Yani 18 yaşını geçen herkes stajyer ehliyet almak için başvuruda bulunabilir. Stajyer ehliyet sistemi yeni sürücülerin trafikte daha bilinçli hareket etmelerini sağlar. Ancak sürücülerin sürücü belgesi üzerinde "aday sürücü" diye bir ibare yer almaz veya bunu gösterecek herhangi bir işaret yoktur. Yani bu sürücülere verilen ehliyetle standart sürücülere verilen ehliyet aynıdır.
Stajyer Ehliyetin Süresi ve Geçerliliği
Stajyer ehliyet süresi, ehliyetin alındığı andan itibaren 2 yıldır. Bu süreç, sürücünün ehliyet belgesini teslim almasıyla başlar. Yani sürücü kurslarından alınan sertifikanın üzerinde yazan tarih değil, resmî ehliyetin verildiği gün esastır. Aday sürücülerin ehliyetinde bunu gösteren herhangi bir ibare yer almıyor olsa da ehliyetin veriliş tarihi incelendiğinde bu sürücünün aday olup olmadığı anlaşılabilir.
Aday sürücülerin Türkiye'de trafiğe çıkma ve araç kullanma özgürlüğü bulunur. Ancak Almanya, Danimarka ve Belçika'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler stajyer ehliyeti bulunan sürücülerin trafiğe çıkmasına izin vermez.
Stajyer Ehliyet Sahipleri İçin Trafik Kuralları ve Kısıtlamalar
Stajyer ehliyet sistemi aday sürücülerin trafik kurallarına uyum sağlamasını amaçlayan bir sistemdir. Bu yüzden bazı kuralları içerir. Aday sürücülerin 2 yıl boyunca hız sınırlarına riayet etmesi, trafik ışık ve levhalarına dikkat etmesi, özellikle alkollü araç kullanmaktan kesinlikle kaçınması gerekir. Stajyer ehliyet sahibi sürücüler için şehirler arası yolculuk konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Yine de bu uzun yolculuklarda tüm stajyer ehliyet kurallarına uymak ve ceza puanı almaya neden olabilecek davranışlarda bulunmaktan kaçınmak gerekir.
Aday sürücü statüsündeki bireyler için ceza puanı limiti 75 olarak belirlenmiştir. Eğer 2 yıllık süre zarfında bu limit aşılırsa sürücünün ehliyeti iptal edilir ve ehliyet alma sürecini yeniden tamamlaması gerekir. Sürücüler ceza puanının durumunu e-Devlet veya Emniyet Genel Müdürlüğünün web sitesi aracılığıyla takip edebilir.
Stajyer ehliyet sahibi sürücüler araç sigortası yaptırabilir. Ancak sigorta şirketlerinin bu sürücüler için sunduğu sigorta primleri kalıcı ehliyet sahiplerine oranla daha yüksek olabilir.
Stajyer Ehliyette Ceza Puanı Sistemi ve İptal Süreci

Stajyer ehliyet ve normal ehliyet arasında çok belirgin farklar olmamakla birlikte bu iki ehliyet türünün birbirinin ayrıldığı noktalar bulunur. Örneğin standart ehliyete sahip sürücülerde alkol sınırı 0.50 promilken stajyer ehliyet alkol sınırı 0.20 promildir. Stajyer ehliyetli kaza yaparsa oluşabilecek sonuçlar kazanın niteliğine ve kusur oranına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Stajyer ehliyet ceza puanı hakkında bir diğer önemli farksa puan limitidir. Stajyer ehliyetlerde 2 yıllık süreç içinde 75 ceza puanına ulaşmak ehliyetin iptaliyle sonuçlanır. Oysa kalıcı ehliyet sahiplerinin ehliyetine el konulabilmesi için 1 yıl içinde 100 ceza puanına ulaşmaları gerekir. Ayrıca böyle bir durumda ehliyetin iptali değil, yalnızca ehliyete 2 ay boyunca el konulması söz konusudur.
Eğer aday sürücülerin stajyer ehliyeti iptal edilirse yeniden ehliyet almak için yalnızca teorik sınava ve direksiyon sınavına girmek ve bu sınavlarda başarı elde etmek yeterli değildir. Sürücülerin psikoteknik değerlendirmeden de geçmesi gerekir. Psikoteknik değerlendirme, ehliyeti kaybeden sürücülerin yeniden araç kullanmaya uygun olup olmadıklarını değerlendirmek için yapılan bir testtir. Bu testte sürücülerin zihinsel yeterlilikleri, refleksleri ve davranışsal uygunlukları ölçülür.
2025 Güncel Trafik Ceza Puanları
Trafik kurallarına uymayan stajyer ve kalıcı ehliyet sahibi sürücüler için 2025 yılında uygulanacak ceza puanları aşağıdaki gibidir:
Kural İhlali |
Ceza Puanı |
Hız sınırını aşmak |
%10-%30: 10 Puan %30-%50: 15 Puan %50 ve Üzeri: 20 Puan |
Kırmızı ışık ihlali |
20 Puan |
Alkollü araç kullanmak |
20 Puan |
Araç kullanırken telefonla konuşmak |
10 Puan |
Emniyet kemeri takmamak |
15 Puan |
Engelli park yerini işgal etmek |
15 Puan |
Muayenesiz araç kullanmak |
10 Puan |
Plakasız araç kullanmak |
10 Puan |
Drift yapmak |
20 Puan |
Eğer yukarıdaki trafik cezalarından birine maruz kaldıysanız ve bu cezanın haksız olduğunu düşünüyorsanız itiraz hakkınız bulunur. Ancak itiraz işlemini ceza tebliğ tarihinden sonra 15 gün içinde Sulh Ceza Hâkimlikleri aracılığıyla yapmanız gerekir. Bir dilekçe yazdıktan sonra trafik ceza tutanağı ve kimlik fotokopisiyle birlikte itiraz başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Stajyer Ehliyetin Kalıcı Ehliyete Dönüştürülmesi
Stajyer ehliyeti kalıcı ehliyete dönüştürmek için başvuru yapmak ya da herhangi bir eylemde bulunmak gerekmez. 2 yıl boyunca 75 puanına ulaşmayan tüm stajyer ehliyet sahiplerinin ehliyetleri otomatik olarak kalıcı ehliyete dönüştürülür. Ayrıca elinizdeki sürücü belgesini değiştirmenize de gerek yoktur. Ehliyetin durumu e-Devlet veya Emniyet Genel Müdürlüğünün web sitesi üzerinden görülebilir.
Stajyer ehliyet araç kiralama işlemlerinde kullanılamaz. Stajyer ehliyet sahibi sürücülerin araç kiralamaları Türkiye Cumhuriyeti yasaları uyarınca yasaklanmıştır. Ancak stajyer ehliyet statüsünden kalıcı ehliyet statüsüne geçildiği günden itibaren araç kiralamak mümkün hâle gelir. Bu süreçte geleneksel araçlar veya elektrikli araçlarla ilgili herhangi bir sınırlama yoktur.
Siz de kalıcı ehliyete geçiş yaptıktan sonra ilk araç kiralama deneyiminizi bir elektrikli araçla yaşamak isterseniz Voltify olarak yanınızdayız. Geniş araç yelpazemizle hem bireylere hem kurumlara elektrikli araba kiralama hizmeti sunuyoruz. Aklınıza takılan tüm sorular veya filo kiralama süreçleriyle ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.